× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
kiseljak open
  • Sarajevo

 vladafbih-redovita3003.jpg

 Vlada Federacije BiH usvojila je danas na sjednici u Sarajevu program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele za Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, utvrđenih Proračunom Federacije BiH za 2023. godinu, u iznosu od 33,5 milijuna KM. 

Ova sredstva se raspoređuju na dva programa koji se financiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti, i to za osiguravanje prava na zdravstvene usluge u iznosu od 13,5 milijuna KM, te za osiguravanje prava na lijekova i medicinska sredstva u iznosu od 20 milijuna KM. To je za pet milijuna KM više nego u prošloj godini.

U odluci je navedeno da su za osiguravanje prava na zdravstvene usluge, te lijekove i medicinska sredstva koji se financiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti u 2023. godini, uz  sredstva iz Proračuna Federacije u iznosu od 33,5 milijuna KM, u ovoj godini planirana i sredstva iz doprinosa za zdravstveno osiguranje i ostalih izvora u iznosu od 177.058.300 KM. Tako da su ukupna sredstva Zavodu za ove namjene u 2023. godini iznose 210.558.300 KM.

Osiguranim licima na teritoriji Federacije BiH će se u 2023. godini iz sredstava fonda solidarnosti FBiH osiguratu ostvarivanje prava na zdravstvene usluge, suglasno Odluci o utvrđivanju Osnovnog paketa zdravstvenih prava, Odluci o utvrđivanju prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite od interesa za FBiH i najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti, a u skladu sa obujmom zdravstvenih usluga koji je utvrđen za 2023. godinu. Pružanje zdravstvenih usluga će se pružati u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH koje ispunjavaju potrebne uvjete za uspješno liječenje i koje su verificirane od strane Federalnog ministarstva zdravstva. Sa ovim zdravstvenim ustanovama će se zaključiti ugovori o pružanju zdravstvenih usluga u 2023. godini.

Za osiguravanje prava na zdravstvene usluge koje se financiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti u 2023. godini planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 82.135.000 KM, a finansirat će se iz Proračuna Federacije BiH u iznosu od 13.500.000 KM, te doprinosa za zdravstveno osiguranje i ostalih izvora u iznosu od 68.635.000 KM. U okrivu planiranog obima zdravstvenih usluga federalnog fonda solidarnosti, sredstvima Proračuna Federacije BiH u 2023. godini će se financirati usluge iz programa kardiologije i kardiokirurgije.

Također, osiguranim licima na teritoriji FBiH će se u 2023. godini iz sredstava fonda solidarnosti Federacije BiH osigurati ostvarivanje prava na korištenje medicinskih sredstava i lijekova sa liste lijekova fonda solidarnosti koja se finansira iz sredstava Federalnog fonda solidarnosti suglasno utvrđenim medicinskim indikacijama. Za osiguravanje prava na lijekove i medicinska sredstva koji se financiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti u 2023. godini planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 128.423.300 KM, a financirat će se iz Proračuna FBiH u iznosu od 20.000.000 KM, te doprinosa za zdravstveno osiguranje i ostalih izvora, u iznosu od 108.423.300 KM.

U okviru planiranih rashoda za lijekove i potrošni medicinski materijal federalnog fonda solidarnosti, sredstvima Proračuna FBiH u 2023. godini će se sufinancirati lijekovi za liječenje malignih oboljenja (citostatici) i lijekovi za liječenje multiple skleroze, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.