ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
EKONOMIJA

mmf_01.jpg

Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, demantirao je navode premijera Republike Srpske Radovana Viškovića da će BiH dobiti kredit od Međunarodnog monetarnog fonda po najpovoljnijim uslovima i to bez provedenih reformi.

Višković je kazao da mu je odlazeći šef MMF-a u BiH Martin Petri rekao da je ova institucija spremna bez ikakvih početnih uvjeta već u rujnu BiH dati 300 milijuna eura.

- Točno je, međutim, da će BiH dobiti taj iznos novca od MMF-a, ali to nema nikakve veze s kreditom niti onim o čemu priča Višković. Radi se o tome da je MMF za sve svoje članice, njih 190, izdvojio 650 milijardi američkih dolara generalne SDR alokacije za podršku rezervama i likvidnosti tih zemalja. Iznosi na koji neka država ima pravo izračunava se na osnovu kvota, pa tako kvota BiH iznosi 0,06 posto ili 300 milijuna eura - pojasnio je Jewell u intervjuu za današnje "Oslobođenje".

Dalje je naveo da se 300 milijuna eura koje spominje Višković odnosi se na nešto što se zove generalna alokacija SDR- a. U kontekstu globalne pandemije stvara se okruženje koje će omogućiti izdvajanje novih 650 milijardi američkih dolara generalne SDR alokacije za podršku rezervama i likvidnosti svih zemalja članica MMF-a. Alokacija će pomoći zemljama članicama da dobiju sredstva za podupiranje rezervi ili za kupovinu cjepiva i podršku ekonomskom oporavku.

- Službeni prijedlog je trenutno u fazi pripremanja i mogao bi postati efektivan kasnije ove godine, moguće je i krajem kolovoza. Prema ovom prijedlogu, BiH bi trebala dobiti oko 300 milijuna eura -  rekao je za "Oslobođenje" Jewell.

Naglasio je da treba imati na umu da su ovo izvanredne mjere usmjerene na jačanje otpornosti globalne ekonomije u vrijeme neviđene krize.

Notra.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17