ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
UNATOČ DODIKOVU PROTIVLJENJU

piashasf.png

Nakon što je Đukić osuđen za ratne zločine on je pobjegao u Srbiju, kazao je Alkalaj

Sven Alkalaj, veleposlanik i stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim narodima, govorio je sinoć na zasjedanju Vijeća sigurnosti na kojem govorilo o radu Kaznenog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Alkalaj se obratio iako je predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik to želio spriječiti jer "Predsjedništvo nije postiglo suglasnost u vezi s prijedlogom njegovog izlaganja”. Nakon obraćanja Alkalaja reagirao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je kazao kako on nije službeni predstavnik BiH i da on ne predstavlja Srbe u ovoj državi.

Sven Alkalaj se na početku izlaganja zahvalio sucu Agiusu i Mehanizmu na "dobro obavljenom radu". Rekao je da su pravosudni organi BiH poduzeli sve mjere u realizaciji strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Naveo je kako je jedan od ciljeva da se završe svi predmeti do 2023. Svi potencijalni počinitelji moraju odgovarati za svoja djela, dodao je.

- Slučaja generala Đukića je od vitalne važnosti na pokazivanju suradnje BiH s pravosudnim organima u susjedstvu. Nakon što je Đukić osuđen za ratne zločine on je pobjegao u Srbiju. To je nanijelo štetu odnosima. On se mora vratiti da bi se suočio sa svojim zločinima, zaključio je Alkalaj.

Govorio je i o ratnom zločincu Ratku Mladiću.

- Nakon što je Mladić 10-ak godina izbjegavao pravdu, uz podršku vlasti Srbije, Mehanizam je danas donio presudu i zatvorio ovo poglavlje. Postoje oni koji glorificiraju ratne zločine i negiraju genocid. Naročito je to vezano za slučaj Mladić. Današnja presuda pokazuje da neće uspjeti pokušaj da se ponovno piše povijest, poručio je Sven Alkalaj.

Nakon njegovog obraćanja riječ je tražio prvi čovjek Srbije Vučić. Kazao je kako Alkalaj nema odobrenje govorio. Tako ga je obavijestio Milorad Dodik. Nakon što je Vučić završio izlaganje završena je sjednica Vijeća sigurnosti.

Podsjećamo, Dodik je jučer kazao da se Alkalaj ne može obratiti VS-u "jer Predsjedništvo BiH nije postiglo suglasnost u vezi s prijedlogom njegovog izlaganja”.

Dodik je u pismu naveo da bh. veleposlanik može fizički prisustvovati zasjedanju. Ali “bez obraćanja”.

Dnevnik.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17