logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Uglavnom Oblano

18°C

Kiseljak

Uglavnom Oblano

Bradara i Čolak o ulozi parlamenata u implementaciji SSP-a

bradara o ssp

U sklopu trećeg panela konferencije "Dvije godine od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju" koju je danas u Sarajevu organiziralo Zajedničko povjerenstvo za europske integracije, govorili su i predsjedatelji dvaju Domova naroda, državne odnosno federalne razine, Bariša Čolak i Lidija Bradara.

I ovim panelom koji je nosio temu "Uloga i rezultati parlamenata u BiH u implementaciji obaveza iz SSP-a" kao i cijelom konferencijom moderirao je Nikola Lovrinović, predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva.

colak o spp

Čolak je aktualni politički trenutak nazvao prekretnicom u nastavku integracija te kazao kako nije realno očekivati velike iskorake barem ne u skorijem razdoblju. Istaknuo je i problem sve izraženijih populističkih politika kao i nepostojanje stabilne parlamentarne većine. No, ipak je dodao da BiH usprkos svim problemima, nema drugog puta osim onog europskog pa i euroatlantskog.

S njim se složila i predsjedateljica Bradara stavivši naglasak svog izlaganja na suradnju sa županijama odnosno ulogu županijskih skupština u procesu pristupanja.

Bradara je tako istaknula dio statistike glede usvojenih zakona i održanih sjednica kazavši kako se najveći dio istih odnosi upravo na Reformsku agendu. Prema njenim riječima, sve ove reforme treba gledati kao na pruženu prijateljsku ruku europskih institucija jer pridruživanje europskoj obitelji prvenstveno treba našim građanima odnosno institucijama.

"S obzirom na dvostruki legitimitet izaslanika, Federalni Dom naroda se u ovom mandatu potrudio uspostaviti maksimalnu suradnju sa nižim razinama vlasti, županijama posebno , omogućivši im aktivno sudjelovanje u svim procesima koji se odnose na podijeljene nadležnosti", kazala je Bradara nazvavši mehanizam koordinacije tehničkim a ne političkim pitanjem.

Kao zaključak izlagana može se zaključiti kako će zakonodavna vlast voditi računa i o kvaliteti donosenih zakonskih rješenja, njihovoj provodivosti na terenu kao i stvaranju drugih značajnih pretpostavki prije svega za brži gospodarski razvitak.

picula o ssp

U četvrtom panelu konferencije podršku Bosni i Hercegovini pružili su i Tonino Picula, predsjednik Delegacije EU Parlamenta za odnose s BiH i Kosovom, Cristian Dan Preda, izvjestitelj EU Parlamenta za BiH te Franz Schausberger, specijalni savjetnik komesara za europsku politiku i pregovore o proširenju.

artinfo.ba

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17