logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

„Sarajevski kiseljak“ ima novi ugovor za koncesiju

ugovor sar kiseljak koncesija

Na prijedlog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada Srednjobosanske županije na prošlotjednoj je sjednici donijela Zaključak o postojanju javnog interesa za dodjelu koncesije za iskorištavanje, preradu, punjenje i prodaju na tržištu prirodne mineralne vode i proizvoda baziranih na ovoj sirovini na lokalitetu Kiseljak -Klokoti, općina Kiseljak. Također, donesena je i Odluka o dodjeli koncesije za istraživačke radove za iskorištavanje, preradu, punjenje i prodaju na tržištu prirodne mineralne vode i sličnih proizvoda na lokalitetu Kiseljak i Klokoti, (bušotine: B-3, B-4, B-5 i DB-1), te za korištenje bunara tehnološke vode, na području općine Kiseljak. Koncesija se dodjeljuje koncesionaru, tvrtki „Sarajevski kiseljak“ d.d. Kiseljak, priopćeno je nakon sjednice Vlade SBŽ. Nakon navedenih odluka i zaključaka, Salkan Merdžanić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi SBŽ i Tomislav Slišković, direktor „Sarajevskog kiseljaka“ potpisali su Ugovor o koncesiji, kako doznajemo na razdoblje od 30 godina. „Ja sam kao resorni ministar potpisao Ugovor na temelju odluka koje je donijela Vlada. Uporište za dodjelu koncesije je u našem Zakonu o koncesijama kojeg smo donijeli 2002. godine, a u međuvremenu smo usvojili i njegove izmjene i dopune“, pojasnio nam je ministar Merdžanić.
Izjavu ili mišljenje što novi Ugovor donosi „Sarajevskom kiseljaku“, danas nismo uspjeli dobiti od odgovornih u ovom poduzeću. Rečeno nam je da je direktor Slišković na službenom putu, a iz odjela za odnose s javnošću nisu odgovorili na naše pozive kao ni na mail. Uspjeli smo pak doznati da bi koristi od novog Ugovora mogla imati lokalna zajednica na čijem teritoriju se nalaze izvorišta mineralne vode. U općinski Proračun ubuduće će se slijevati duplo više sredstava od dosadašnjih 200 tisuća KM jer će koncesija kiseljačkoj punionici koja je u sastavu posrnulog hrvatskog koncerna „Agrokor“ biti povećana i obračunata u skladu s količinom iskorištene mineralne vode. Prema novog Ugovoru, naknada za koncesiju iznosit će četiri posto od ukupnog prihoda poduzeća.
Potpisivanju Ugovora s županijskim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prethodio je raskid Ugovora kojeg je punionica „Sarajevski kiseljak“ imala s Vladom Federacije BiH, odnosno ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Nakon što je Ugovor s federalnim ministarstvo raskinut ljetos, pristupilo se pripremi dokumenata za iskorištavanje mineralne vode u skladu s propisima SBŽ na čijem teritoriju se nalaze punionica kao i izvori mineralne vode koje iskorištava „Sarajevski kiseljak“. Podsjećamo, s Vladom F BiH „Sarajevski kiseljak“ ugovor o koncesiji na prirodnu mineralnu vodu potpisao je 2000. godine, u skladu sa Zakonom o vodama F BiH. U međuvremenu je Federacija BiH nadležnost u oblasti dodjele koncesija koju dijeli sa županijama, uredila Zakonom o koncesijama. A prema zakonima o koncesijama koje je donijela Federacija te županije, dodjela koncesija za mineralne vode u nadležnosti je županija. Raskid ugovora sa „Sarajevskim kiseljakom“ bio je logičan slijed događaja, a novi Ugovor s resornim ministarstvom Vlade SBŽ način da punionica nastavi s radom te zadrži postojeća radna mjesta ali i vrati značajniji dio sredstava lokalnoj zajednici čije prirodno bogatstvo iskorištava.

Također neslužbeno doznajemo kako „Sarajevski kiseljak“ planira milijunska ulaganja u punionicu prirodne vode u Kreševu. Od odgovornih očekujemo potvrdu i ove informacije..

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17