logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Konačno: Uhićenja zbog zločina nad Hrvatima u Križančevu Selu!?

krizancevo selo spomen ploca

 Skoro 25 godina nakon stravičnog zločina kojeg su pripadnici tzv. Armije BiH počinili nad Hrvatima u Križančevu Selu nadomak Viteza, klupko zločina konačno se počelo odmotavati. 

Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA danas je uhitila osam osoba na području Viteza, Zenice i Sarajeva, Policijski službenici SIPA-e jutros su na području Viteza, Zenice i Sarajeva uhitili osam osoba zbog sumnje da počinili krivično djelo ''Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ i „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.U sklopu ove akcije koja se provodi po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, izvršeni su pretresi stambenih i ostalih prostorija, kao i pomoćnih objekata i pokretnih stvari koje su u vlasništvu ili ih koriste osumnjičeni, uz privremeno oduzimanje predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.Uhićene osobe sumnjiče se da su navedena krivična djela počinili tijekom ratnih događanja na teritoriji Općtine Vitez dana 22.12.1993. godine.Nakon kriminalističke obrade uhićeni će biti predati Tužiteljstvu BiH."Zahvaljujemo se Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, ministarstvima unutarnjih poslova Srednjebosanske, Zeničko-dobojske i Sarajevske županije na pruženoj pomoći u realiziranju ove akcije", priopćeno je iz SIPA-e nakon akcije.
Iako iz SIPA-e nije potvrđeno kako je riječ o osumnjičenima za zločine nad Hrvatima u Križančevu Selu, datum kojeg su spomenuli u priopćenju nakon akcije poklapa se sa zločinom počinjenim u ovom mjestu nadomak Viteza, jednom od najvećih stratišta Hrvata u BiH. Naime, samo u jednom danu, 22. prosinca 1993. u Križančevu Selu ubijena su 64 hrvatska civila i pripadnika HVO-a .U žestokoj borbi tog maglovitog jutra najelitnije postrojbe tzv. A BiH iz Zenice, Sarajeva i Tuzle, probile su liniju obrane, u borbama su poginula 34 vojnika i civila mještanina, dok je 30 ranjenih i zarobljenih vojnika odvedeno prema Počulici, naselju koje graniči s općinom Zenica. Njihova masakrirana tijela, nakon upornog posredovanja UNPROFOR-a, Europskih promatrača i Međunarodnog crvenog križa, nakon 39 dana predana su obiteljima. Za ovaj strašan zločin, još nitko nije odgovarao. Dosad!


U međuvremenu Sud BiH objavio je i imena uhićenih;
1. Ibrahim Purić zvani „Pura“ rođen 1953. godine u mjestu Dolac
2. Ibrahim Taharija, rođen 1959. godine u Vitezu
3. Nijaz Sivro, rođen 1957. godine u Vitezu
4. Rušit Nurković, rođen 1958. godine u Crnoj Gori, mjesto Seošnica
5. Almir Sarajlić zvani „Roki“, rođen 1968. godine u Travniku
6. Šaćir Omanović, rođen 1973. godine u Vitezu
7. Kasim Kavazović, rođen 1972. godine u Travniku
8. Sadik Omanović, rođen 1968. godine u Vitezu.

 

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17