logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

KOMENTAR: Komšić i statistike

nmp statistika

Dok je potpora stranci opadala, Željko Komšić obara rekorde po broju osvojenih glasova

Mnoštvo je dokaza koji potvrđuju kako je Željko Komšić, kandidat DF-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran glasovima Bošnjaka. Kristalno je to jasno analizom broja glasova koje je osvojio u većinskim bošnjačkim općinama. U nekima od njih živi Hrvata toliko da ih se može na prste jedne ruke prebrojati, a Komšić je dobio po nekoliko stotina glasova.

Piše Matija Perić

Da iza fenomena "Komšić" definitivno stoje u Federaciji BiH najbrojniji Bošnjaci potvrđuje i izostanak potpore Demokratskoj fronti čiji je Komšić predsjednik, odnosno kandidatima ove stranke u protekla dva izborna ciklusa. Dok potpora stranci i ostalim kandidatima pada ili je minorna, Komšić obara rekorde po broju osvojenih glasova. To može samo zahvaliti discipliniranoj bošnjačkoj mašineriji koja je plan gaženja izborne volje hrvatskog naroda i ovog puta, preko Komšića, provela u djelo. Evo i primjera koji to potvrđuju.

Anto Popović, kandidat DF-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH 2014. godine osvojio je 7179 glasova, manje od tri posto od ukupnog broja glasova za člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka. Četiri godine poslije Komšić dobiva 225 500 glasova, više od 52 posto ukupnog broja glasova. U odnosu na stranačkog kolegu Popovića, Komšić bilježi povećanje broja glasova za ukupno 218 321, odnosno 3041 posto.

Komšić je na proteklim izborima dobio daleko više glasova u odnosu na oba kandidata DF-a za članove Predsjedništva BiH na izborima 2014. godine, Antu Popovića za hrvatskog i Emira Suljagića, kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Popović i Suljagić zajedno su na izborima prije četiri godine dobili 121 515 glasova, 103 987 manje u odnosu na samog Komšića.

Za razliku od Komšića koji obara rekorde po broju bošnjačkih glasova, stranka čiji je predsjednik bilježi trend drastičnog pada potpore biračkog tijela. Na listi za Parlamentarnu skupštinu BiH dobili su 36,21 % manje glasova, a na listi za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH 26,83 % manje glasova u odnosu na opće izbore 2014. godine. Još jedan dokaz izbornog inžinjeringa iza kojeg stoje Bošnjaci.

M. Perić/artinfo.ba

 

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17