logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Djelomina Naoblaka

3°C

Kiseljak

Djelomina Naoblaka

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Mario Karamatić: Diana Zelenika je samo još jedan bošnjački kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva

kara

1. Vidite li rješenje problema ilegalnog ulaska migranata u BiH i tko je odgovoran za trenutnu situaciju?

Za trenutnu situaciju je odgovorno isključivo Ministarstvo sigurnosti BiH na čelu s Draganom Mektićem i njihova sluganska politika prema apsolutno svima, od Brusselsa do Istanbula. Jedino moguće rješenje je provođenje važećih zakona BiH. Naime, nije normalno da ukoliko policajac zaustavi bilo kojega stanovnika BiH te ukoliko ovaj nema osobnu iskaznicu uz sebe policajac ga može privesti u postaju do utvrđivanja identiteta. Čak i nakon što se utvrdi identitet neizbježno je plaćanje kazne. S druge strane imamo vojno sposobne, prilično agresivne muškarce u dobi od 23 -30 godina koji bez ikakvih dokumenata hodaju kuda im padne na pamet a policija to mirno promatra. Ilegalan ulazak u bilo koju zemlju je kazneno djelo. Ono što bi BiH trebala i morala raditi je privođenje do utvrđivanja identiteta te progon i deportacija u zemlju iz koje dolazi. Pri tome ne mislim ni na kakve tzv imigracione centre nego zatvore. Imigracioni centri su za ljude koji dođu na granicu, prijave se djelatnicima Granične policije i zatraže Azil iz ovih ili onih razloga. U BiH takvih imigranata i nema. Za sve ostale zakonita procedura bi bila uhićenje, utvrđivanje identiteta i deportacija. To je jedini način na koji možemo izaći na kraj sa ovim migrantskim valom, Mađarska već radi nešto slično i već odavno nemaju problema s ilegalnim migrantima, kazao je Karamatić za portal HBŽ Vijesti.

2. Kakvi su hrvatsko-bošnjački odnosi u Domu naroda?

Gotovo da i ne postoje osim na nekoj osobnoj i ljudskoj razini. Politički su dovedeni do nule. Činjenica jeste da bošnjačka politika i bošnjački političari unutar sebe imaju konsenzus kako u prvom redu od Federacije treba napraviti de facto građanski entitet koji bi de jure bio bošnjački i u kome bi Hrvati bili beznačajan politički faktor. Jasno kako na nešto takvo mi niti možemo, niti hoćemo, a u konačnici niti smijemo pristati, tako da ukoliko ne dođe do zaokreta te i takve bošnjačke politike predviđam daljnje pogoršanje odnosa.

3. Možete li komentirati izjave Bakira Izetbegovića u emisiji "Nedjeljom u dva"?

Gospodin Izetbegović u toj emisiji nije rekao ništa novo što ne govori već mjesecima. To njegovo gostovanje je u hrvatskoj javnosti odjeknulo više samo iz razloga što većina Hrvata u BiH prati gotovo isključivo medije iz RH. Ako ništa pojedinci iz Širokog Brijega, Tomislavgrada, Orašja su u toj emisiji mogli vidjeti kako realno imaju puno većih problema od toga kako će se zvati neki Trg u Zagrebu i zbog toga sam zahvalan HRT u što je ugostio gospodina Izetbegovića, rekao je Karamatić za HBŽ Vijesti.

4. Možete li komentirati različite stavove sarajevskih stranaka i medija oko različitih presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i mislite li da je još uvijek moguće postići dogovor sa sarajevskim strankama oko izmjena Izbornog zakona?

Ne postoje različiti stavovi sarajevskih, što je u ovom slučaju jednoznačnica bošnjačkih stranaka i medija oko raznih presuda Ustavnog suda. Po svakoj presudi stav bošnjačkih i medija i politike je istoznačan. Ili je apsolutno podržavaju, ukoliko misle da im odgovara, ili se radi o “rušenju Bosne”, UZP-u i genocidu ukoliko im ne odgovara. To se najbolje vidjelo na primjeru kada su u Federalnom parlamentu usvojili Rezoluciju kojom prozivaju Parlament EU za “rušenje Bosne” i maltene agresiju jer je Parlament EU u svojoj Rezoluciji o napretku BiH pozvao na federalizaciju i jednakopravnost konstitutivnih naroda sukladno Ustavu BiH. Što se tiče mogućnosti dogovora s bošnjačkim strankama oko Izbornog zakona ona ne postoji već odavno iz razloga koje sam ranije naveo. Hrvati žele provedbu presude Ustavnog suda sukladno presudi i pravnim normama, Bošnjaci žele unatoč toj i takvoj presudi nastaviti s procesom unitarizacije i dekonstituiranja Hrvata. S takvim njihovim stavom kompromis je nemoguć.

5. Kakav je Vaš stav po pitanju izručenja Zdravka Mamića, treba li ga BiH izručiti Hrvatskoj?

Ne. Ne zbog Zdravka Mamića nego iz razloga što bi to bio opasan presedan koji bi otvorio mogućnost da RH izruči BiH pripadnike HVO-a protiv kojih su u BiH podignute montirane optužnice a koji su se sklonili u RH. Radi se o desetcima, pa i stotinama časnih i poštenih ljudi koji su samo branili svoj narod i ako je cijena njihove slobode da jedan osuđeni kriminalac, što Zdravko Mamić u ovom trenutku jeste, bude na slobodi ja osobno s tim nemam problema.

artinfo.ba | preuzeto s portala hbz-vijesti.com

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17