logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Oblano

6°C

Kiseljak

Oblano

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

HNS: Valentin Inzko zagovara kršenje Ustava BiH

inzko ilustracija

 


Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH reagiralo je na medijske istupe Valentina Inzka u kojima je, kako navode, kazao da "odluka u slučaju Ljubić treba da se poštuje i da svaka županije da ima svoje predstavnike iz svih konstitutivnih naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, ... te da treba koristiti popis iz 1991. godine". ''Nevjerojatno ali istinito, Valentin Inzko je dao izjave za jedan BiH medij iz kojih proizlazi kako treba nastaviti kršiti Ustav BiH.

On je kazao da odluka u slučaju Ljubić treba da se poštuje i da svaki kanton treba da ima svoje predstavnike iz svih konstitutivnih naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, ... te da treba koristiti popis iz 1991. godine. Ustavni sud je svojom odlukom u predmetu Ljubić (U-23/14) proglasio neustavnom, a kasnije izbrisao iz Izbornog zakona odredbu po kojoj svaka županija daje po jednog izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda. Primjena popisa iz 91. za zakonodavna tijela prema odredbama Ustava FBiH i Izbornog zakona nije moguća, a na primjenu posljednjeg popisa (2013) poziva i Ustavni sud u svojim odlukama'', navodi se u priopćenju iz HNS-a gdje se dodaje da su možda OHR i Inzko nerazumno dosljedni u kršenju prava Hrvata. ''Njihova su dosadašnja 'rješenja' oglašena diskriminacijskim i neustavnim od strane Ustavnog suda BiH i po pitanju izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH kao i u slučaju grada Mostara, pa je očigledno kako je takvu politiku teško promijeniti.

Ovakvim stajalištima OHR narušava svoj kredibilitet i nije realno da struktura koja je nametala amandmane na Ustav FBiH, zbog čega je Ustavni sud BiH u „predmetu Ljubić“ odlučio da Izborni zakon treba uskladiti s Ustavom BiH, bude pozivana da iznese tumačenje ili da ponudi rješenje u ovoj krizi oko nepostojanja pravila za izbor Doma naroda FBiH'', navodi se u priopćenju. IZ HNS-a dodaju kako je zanimljivo i da je Inzko nedavno, oko jednog drugog zakona, izjavio kako je 'prijedlog Genjca bliži europskim standardima', a kada je Ustavni sud BiH ocijenio da prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji je u proceduru uputio klub HNS-a ne ugrožava ničije vitalne interese onda je OHR šutio, zaključuje se u priopćenju. 

 

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17