logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Središnja Bosna korak bliže gradnji brze ceste

bradara predsjedava

Federacija BiH prvi put u suficitu, 107 milijuna ide u gradnju brzih cesta

Na obimnom dnevnom redu sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije koji je zasjeda danas, uz ostalo, su i izmjene i dopune Proračuna Federacije BiH, odnosno Rebalans ovogodišnjeg federalnog Proračuna.

"Prvi put Federacija BiH je ostvarila suficit u Proračunu koji iznosi 2,989 milijardi. Akumirani višak sredstava u iznosu od 107 milijuna maraka, što je četiri posto od ukupnog iznosa Proračuna, usmjerit ćemo u kapitalne projekte, u razvoj putne infrastrukture, gradnju cesta i brzih cesta. Činjenica je da će FBiH akumuliranim suficitom ubrzati investicije iz vlastitih sredstava je jedan od glavnih preduvjeta bržeg gospodarstkog razvitka", kazala je Jelka Milićević, federalna ministrica financija i dopredsjednica Vlade FBiH.

Govoreći o stanju u Proračunu Federacije BiH, ministrica Milićević je istaknula da se zbog ostvarenog suficita odustalo i od prodaje trezorskih zapisa, a smanjena je i emisija obveznica.

Usprkos različitim viđenjima izaslanika o tomu kako utrošiti sredstva ostvarena suficitom, ovisno o kraju, odnosno županiji iz koje dolaze, Tomislav Martinović, predsjednik Kluba izaslanika iz reda hrvatskog naroda je naglasio kako je putna inrastruktura glavni preduvjet bržeg gospodarskog razvitka te joj treba dati prednost u odnosu na druge, također važne projekte.

Sličan odgovor na raspravu izaslanicima je ponudila i federalna ministrica financija Jelka Milićević.

"Mi kao Vlada smo opredjeljeni za ravnomjeran razvoj Federacije BiH te smo samo u posljednjih dana prepoznali i projekte kao što su Nacionalni park Una ali i drugi projekti poput aerodroma u Bihaću. Ravnomjeran regionalni razvoj ostaje i dalje naša opredjeljenost na kojoj zahvaljujući pozitivnim financijskim trendovima možemo zaista raditi", istaknula je Milićević.

Usvajanjem Rebalanska navedena će sredstva biti dostupna Ministarstvu prometa i komunikacija Federaciji BiH radi daljnje raspodjele.

"U cijeloj ovoj priči koja je krajnje pozitivna, raduje me činjenica da će sredstva prema planu, biti raspoređena za cestovnu infrastrukturu uključujući i tzv. brzu cestu kroz središnju Bosnu koja je ovom dijelu BiH veoma potrebna jer će rasteretiti vrlo frekventan promet i potaknuti gospodarski razvitak spomenute regije", kazala nam je Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Dakle, usvajanjem Rebalansa Proračuna FBiH u Domu naroda središnja Bosna je korak bliže ka gradnju brze ceste koja će, osim prometnog rasterećenja, povezati spomenutu regiju s Koridorom 5C te sa srednjom Europom i Jadranom.

Ukupna vrijednost ove dionice, duge oko 23,6 kilometara, iznosi 183 milijuna eura. Sredstva su najvećim dijelom osigurana naplatom Klirinškog duga Ruske Federacije te ostvarenim suficitom, kroz Rebalans Proračuna za 2018. godinu. Projektom je predviđena i gradnja kompletne Lašvanske petlje s dva odvojena kolovoza, svaki sa po dvije prometne trake. Za eksproprijaciju zemljišta izdvojeno je 40 milijuna KM, a potrebno je ukloniti 124 objekta. Cijela dionica prve faze radova podijeljena je na tri poddionice: Lašva - Kaonik, Kaonik - Vitez i Vitez – Nević-Polje. Polazna točka gradnje je na Koridoru 5C (Lašvanska petlja) i završava se na petlji Nević-Polje u blizini Travnika.

Uz Doma naroda, Rebalans proračuna treba usvojiti i Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH.

artinfo.ba

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17