logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

FBiH: Neravnopravnost i na službenim web stranicama

obrasci fmbi

Federalno ministarstvo branitelja javne pozive ažurira samo u bosanskoj vezriji

Neravnopravnost jezika na službenim web stranicama federalnih ministarstava i institucija opće je poznata činjenica koja seže do te mjere da u nekim slučajeva i nema druge jezične varijante osim bosanske iako bi prema Ustavu Federacije BiH, upravo institucije vlasti vlastitim primjerom trebale pokazati kako istinski poštovati načelo ravnopravnosti jezika sva tri konstitutivna naroda, hrvatskog srpskog i bosanskog. No, čak i na stranicama na kojima postoji mogućnost pristupa na jezicima svih konstitutivnih naroda, zagrebe li se ispod površine, dolazi se do spoznaje kako je načelo jezične ravnopravnosti samo formalno ispoštovano, piše Večernji list.

Ukoliko ste Hrvat ili Srbin te želite dobiti informaciju na svojemu materinskom jeziku, zbog tog biste prava mogli ostati bez korisnih informacija zbog kojih ste najvjerojatnije i odlučili posjetiti stranicu određenog ministarstva.

Kao primjer navest ćemo službenu stranicu Ministarstva za pitanja branitelja i invalida rata Federacije BiH čija je adresa www.fmbi.gov.ba. U odjelu javnih poziva i obrazaca spomenuto ministarstvo dužno je osigurati mogućnost braniteljima i stradalnicima rata da ravnopravno konkuriraju za programe potpore koji se realiziraju u ovom resoru i financiraju iz Proračuna Federacije BiH. No, ti su podaci ažurirani samo ukoliko koristite bosansku jezičnu varijantu. Na hrvatskoj javni pozivi posljednji su put ažurirani u prosincu prošle godine. 

Namjeran ili nenamjeran propust koji, osim jezične ravnopravnosti, krši i načelo ravnopravnog pristupa podacima koji se tiču ne samo bošnjačkih branitelja i stradalnika već i hrvatskih? Odgovor na ovu dilemu najbolje znaju odgovorni u spomenutom ministarstvu na čijem je čelu Salko Bukvarević (SDA). Oni su dužni ispraviti propust zbog kojeg su neki od hrvatskih branitelja i stradalnika vrlo lako mogli ostati bez korisnih informacija te propustiti prijaviti se na javne pozive za programe u kojima imaju jednako pravo sudjelovati kao i Bošnjaci.

obrasci fmbi bosanski

 

obrasci fmbi hrvatski

 

artinfo.ba

 

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17