logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Oblano

10°C

Kiseljak

Oblano

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

"Model Zrcala"- Županije s posebnim režimom

rad bradara konferencija

 


Drugi po redu znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem 'Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu' održan je protekla dva dana u Hotelu 'Grand' u Neumu pod visokim pokroviteljstvom Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH. Organizatori skupa bili su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH (HAZUBiH), Rektorski zbor Republike Hrvatske, Sveučilište u Mostaru, Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, te Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.

U sklopu dvaju panela te šest sesija na kojima su govorili brojni eminentni znanstvenici, profesori, filozofi, političari iz nekoliko zemalja regije, otvorena su brojna pitanja poput koncepta jednakosti u višenacionalnim državama, izmjenama Daytonskog sporazuma, razdiobi javnih resursa, perspektivama razvoja konstitucionalizma u BiH te brojna druga.

Sudionicima je predstavljena i Knjiga sažetaka prijavljenih znanstveno-stručnih radova među kojima je i jedan koji se bavi Središnjom Bosnom a nosi naziv "Model Zrcala"-Županije s posebnim režimom.

Riječ je o radu Lidije Bradara, Stjepana Duje te Irene Mrnjavac u kojem je predstavljen prikaz djelovanja Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, djelovanja izmjena Ustava Federacije na politički i pravni položaj Hrvata u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ponajviše se radi o negativnom djelovanju nametnutih amandmana na Ustav Federacije od strane visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini. No osim činjeničnog stanja, postojanja važećih odredbi Ustava Federacije u radu je razmatran dobrim dijelom i izvorni tekst Ustava Federacije kao i određeni prijedlozi izmjena Ustava koji bi doprinijeli revidiranju nametnutih amandmana a sve u cilju poboljšanja statusa Hrvata u Bosni i Hercegovini odnosno Federaciji Bosne i Hercegovine. Kako stoji u sažetku rada, namjera autora nije bila samo utvrđivanje činjeničnog stanja nego i da ponudi odgovarajuća rješenja za izmjene Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, konkretno putem modela uređenja dviju županija s posebnim položajem u Federaciji Bosne i Hercegovine točnije, vraćanju njihova posebnog režima.Naime, dvije mješovite županije (HNŽ i ŽSB) promatrane su kao okosnica za očuvanje cijele Federacije Bosne i Hercegovine.


Riječ je dakle o vraćanju na izvorno, odnosno prvom Ustavu koji je za ove dvije mješovite županije pretpostavljao posebno uređenje odnosno status. Zaštita bi osim u političkom smislu išla do drugih pora društva odnosno nacionalnih identiteta, dok bi središta ovih županija Mostar i Travnik također imala jednako uređenje.

 

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17