logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Bradara za Oslobođenje: SDA ima manje od 8 posto učinka, HDZ-ovi ministri pripremili 78 posto akata

lidija bradara nova

 

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda PFBiH, komentirala je odnose unutar vladajuće koalicije HDZ BiH - SDA - SBB, kazavši kako je suprotno uvriježenom mišljenju koje bošnjački predstavnici konstantno iznose u medijima da je uglavnom HDZ BiH taj koji koči političke procese u Bosni i Hercegovini, brojke govore drukčije.

U intervjuu za Oslobođenje, predsjedateljica Doma naroda PFBiH govorila je i o utisaku koji nosi s posljednjeg sastanka o funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH, o učestalim aktivnostima FUP-a, te demobiliziranim braniteljima.

- Kakav utisak nosite s posljednjeg sastanka o funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH?

Više je izlizana fraza ali kada prestane dijalog počinju problemi, a očito da je Federacija BiH po tko zna koji put zapala u nesporazume.
Pri tome naši koalicijski partneri prije svega ne razumiju ili ne žele razumjeti značenje riječi partner, odnosno važnost međusobnog uvažavanja i dogovora.
Nadam se da da će i ovaj posljednji u nizu sastanaka koje održavamo javno ili pak dalje od očiju javnosti poslužiti za zbližavanje stavova.

- Ima li šanse da u dogledno vrijeme Vlada FBiH redovno zasjeda, a domovi Parlamenta FBiH zakažu sjednice? Šta su osnovni preduvjeti za deblokadu rada izvršne i zakonodavne federalne vlasti?

Kada je riječ o Domu naroda mi parlamentarnu većinu nikad nismo ni imali nego funkcioniramo na principu odgovorne većine.
Cijela javnost je nažalost svjedokom problema u Domu naroda koji su evo nepolitičke prirode, a da i ne spominjem one političke, međustranačke. Moja spremnost postoji uvijek i ulažem ogromnu energiju na dnevnoj bazi ali problemi se samo gomilaju. Žao mi je što većina kolega ne dijeli moj entuzijazam za radom, ali je i više nego očito da je predizborna kampanja prerano počela.
Ne mogu ne spomenuti ni posljedice krize s kraja prošle godine u Zastupničkom domu, a do koje je opet došlo zbog nepoštivanja partnerskih odnosa, koja se definitivno prenijela i na druge institucije.

- Kako biste najjednostavnije opisali odnose unutar vladajuće koalicije HDZBiH-SDA-SBB? Šta HDZ BiH konkretno zamjera i kojem koalicionom partneru u federalnoj vlasti?

Suprotno uvriježenom mišljenju koje bošnjački predstavnici konstantno iznose u medijima da je uglavnom HDZ BIH taj koji koči političke procese u BiH, brojke kažu suprotno. Dok je netko radio, drugi su dijelili sredstva određenim kategorijama društva s ciljem dodvoravanja. Ovih dana sam za potrebe i gore spomenutih sastanaka uradila analizu usvojenih akata u Domu naroda koja je dokazala kako su 78 % akata pripremili ministri imenovani iz reda HDZ-a BiH, dok preko 51 % ukupnog broja spada u resor ministrice Milićević. Dalje, SBB ima 22% učinka a SDA manje od 8%.
To samo govori koliko je tko iskreno opredijeljen i za reformski i europski put, odnosno koliko se netko samo deklarativno zakaže za cijelu priču.
Očito da su neki imali drugu zadaću i u radu Vlade kao i u zakonodavnoj vlasti.

- Postoji li i koje rješenje za zahtjeve demobilisanih boraca? Smatrate li opravdanim njihovo nezadovoljstvo?

Svatko ima pravo izražavati svoje nezadovoljstvo pa i putem prosvjeda. Međutim, postoje mjesta za takve stvari i nedopustivo je da ostali građani trpe. Međutim, razumijem da je ovo problem koji se dugo proteže i za koji je jako teško naći rješenje. Pobornik sam institucionalnih rješenja i naravno da postoji koordinacija udruga s kojima smo u stalnom kontaktu ali postoje i financijska ograničenja

- Da li u HDZ-u BiH ima saznanja o učestalim aktivnostima FUP-a na podizanju krivičnih prijava protiv stranačkih funkcionera? Kako komentirate takve informacije?
Ova tema je što se mojih saznanja tiče po prvi put spomenuta na ovom posljednjem sastanku i to od strane SBB-s. Koliko mi je poznato uskoro će biti zatražene informacije od nadležnih organa. Što se mene tiče i ovo je jedan način političkog pritiska što nikako ne ide u smjeru izgradnje pravne države.

 

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17