logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

MOSTAR SE PRIDRUŽUJE TUZLI: 12 godina Sarajevski kanton uzima nam preko 20 milijuna KM godišnje. To mora prestati…

vlak mostar sarajevo

"Od 2006. godine, od kada se primjenjuje postojeći Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, Hercegovačko-neretvanska županija, a to pokazuju svi objektivno urađeni izračuni, ostala je najmanje bez jednog svog godišnjeg proračuna", navodi u izjavi za javnost premijer Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg.

On ističe da prema izračunima županijskog ministarstva financija, postojeći model zakida ovu županiju godišnje za više od 20 milijuna KM. Mišljenja je, a oko toga, kaže, postoji široki konsenzus izvršne i zakonodavne vlasti u županiji, kako se postojeći model raspodjele mora izmijeniti i kako je on, makar kada je u pitanju HNŽ, ubuduće neodrživ te da isto stajalište po ovom pitanju dijeli i velika većina ostalih županija u Federaciji BiH.

"Ova Vlada, ali i prethodne županijske vlade, u više je navrata tražila izmjenu postojećeg zakona ukazujući na diskriminaciju i nepovoljan položaj u koji je, postojećim modelom raspodjele, stavljena naša županija. Možemo podržati 'pozitivnu diskriminaciju' izrazito nerazvijenih županija, ali ne i neskriveno favoriziranje 'nekih' na uštrb svih drugih. Pod nekim naravno mislim na Sarajevsku županiju koja je postojećim zakonom stavljena u povlašten položaj. Nadam se kako će naša nastojanja, ali i nastojanja drugih županija koje su također nezadovoljne postojećim Zakonom, biti prihvaćena i da će biti donesen novi zakon s pravednijim modelom raspodjele javnih prihoda", ističe Herceg.

Iako je, napominje, Vlada HNŽ, unatoč takvoj raspodjeli, uspjela stabilizirati javne financije i redovito servisirati sve obveze iz Proračuna, da je imala tih oko 20 milijuna KM godišnje, koji joj se trenutno oduzimaju, mogla je više uložiti u gospodarski razvitak HNŽ-a i financiranje i sufinanciranje institucija i projekata od interesa za građane HNŽ.

"S tim sredstvima bilo bi više novca zdravstvu, školstvu, znanosti, športu i kulturi… Bilo bi više sredstava poticaja gospodarstvu i infrastrukturnim projektima, a Vlada bi lakše i jednostavnije ulazila u dijalog sa socijalnim partnerima, osobito u sektorima zdravstva i školstva. Ovo je vjerujem više nego dovoljno razloga zašto želimo i tražimo pravedniji model raspodjele prihoda i jednaka pravila za sve. Nedopustivo je da jedna pravila vrijede za Sarajevo, a za sve ostale druga pravila, i u politici, i u gospodarstvu i u javnim financijama. Vrijeme je da se političko Sarajevo prestane ponašati kako se u bivšoj državi ponašao politički Beograd", navodi premijer HNŽ-a Nevenko Herceg u izjavi za javnost./Fena/HMS/

artinfo.ba | preuzeto s portala poskok.info

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17