logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Oblano

10°C

Kiseljak

Oblano

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

SBK: Iako je manje nezaposlenih, mnogi teško dolaze do posla

varioci

Krajem protekle godine na evidenciji Službe za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona evidentirana je 36.651 nezaposlena osoba. Broj nezaposlenih tijekom protekle godine smanjen je za 2.000. Najviše je nezaposlenih s trećim stupnjem stručne spreme, njih 13.069, i prvim stupnjem odnosno nekvalificiranih 11.412 radnika.

– Na listi je još 36.000 nezaposlenih osoba koje teško mogu odgovoriti zahtjevima tržišta – rekao je kantonalni premijer Tahir Lendo.

Brojne privatne kompanije koje posluju na prostoru Kantona traže kvalificirane radnike, pa je tako „GS Tvornica mašina“ iz Travnika pokrenula obuku za varioce koji su deficitarni u srednjoj Bosni. Mnoge firme traže CNC operatere kako bi mogle održati postojeću proizvodnju. Još veći problem jeste da srednje škole u SBK već godinama školuju gimnazijalce, medicinski kadar i druga zanimanja koja teško mogu odgovoriti tržištu.

Da fakultetska diploma nije garancija za zaposlenje, svjedoči više stotina nezaposlenih sa završenim fakultetima koji su dio ove statistike.

artinfo.ba | preuzeto s portala drukciji.ba

 

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17