logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

ČOVIĆEV POZIV LOGORAŠIMA: Tužite BIH, sve što Vam se događalo, događalo vam se u BIH

cova

“Javno pozivam sve logoraše u BiH, bez obzira čijem logoru su bili, da tuže BiH jer sve što se događalo u BiH je ugrađeno u BiH koju prepoznajemo kao Daytonsku BiH”, izjavio je Čović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a pozvao je danas sve logoraše, bez obzira u čijem su logoru bili u BiH, da tuže Bosnu i Hercegovinu. Na novinarsko pitanje kako komentira najave da bi mogle uslijediti tužbe protiv Hrvatske nakon presude u slučaju Prlić i ostali, Čović je kazao da će “spekulacija biti, kao i alata za stvaranje nereda u BiH.”

“Javno pozivam sve logoraše u BiH, bez obzira čijem logoru su bili, da tuže BiH jer sve što se događalo u BiH je ugrađeno u BiH koju prepoznajemo kao Daytonsku BiH. To se odnosi na sve logoraše Bošnjake, na sve logoraše Hrvate i na sve logoraše Srbe. BiH treba pronaći način kako pomoći tim ljudima”, izjavio je Čović.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković na isto pitanje je odgovorio: “Ovo nije bila presuda za odgovornost država nego pojedinaca. Ne vidim pravni temelj za takve procese.” prenosi Bljesak.info

Iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini osudili su izjavu člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, koji je logoraše pozvao da tuže BiH. Predsjednik Logoraša u BiH Jasmin Mešković rekao je za agenciju Patria da ga je iznenadio poziv Čovića da logoraši tuže BiH, „dok svim silama pokušava negirati odgovornost Hrvatske za zločine u BiH tijekom rata“.

„Čović je izbjegao pozvati žrtve da tuže Hrvatsku, a sada poziva da žrtve tuže BiH, što je nelogično, jer bi Čović trebao zastupati interese BiH a ne druge zemlje“, kaže Mešković. Smatra da bi politika trebala spustiti tenzije, te raditi na formiranju regionalnog fonda iz kojeg bi se isplaćivala reparacija za sve žrtve iz proteklog rata.

Iz saveza hrvatskih logoraša još se nitko nije oglasio, no nameće se pitanje, zašto do sada nisu tražili odštetu od BIH koja ih je i stavljala u logore.

artinfo.ba | preuzeto s portala poskok.info

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17