logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Oblano

10°C

Kiseljak

Oblano

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

NATO konferencija: Suradnja država regije nema alternativu

nato medjugorje

 U Međugorju je jučer otvorena znanstvena konferencija na temu ''Ulazak Bosne i Hercegovine u NATO i EU'', koja je okupila predstavnike političkog i javnog života, diplomatske predstavnike, profesore, predstavnike medija i nevladinih organizacija, a ciljna skupina konferencije su studenti bh. univerziteta i sveučilišta.

Otvaranju konferencije nazočili su, pored ostalih, načelnik NATO štaba Sarajevo general Robert Huston, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara,predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić, i federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović.

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara je istaknula važnost integracije BiH u EU i NATO.

Ti putevi, naglasila je, zahtijevaju iskrenost i usuglašen stav po pitanju unutarnjh i vanjskih ciljeva jer BiH više nam vremena za greške.

- Naša budućnost je EU i moramo preuzeti odgovornost jer su ti procesi potrebni prije svega nama. Reformski put je prilika da izgradimo ekonomski stabilnu zemlju čiji će stanovnici biti pravno zaštićeni, s boljim obrazovanjem. Uz sve to nam treba mir koji nosi članstvo u NATO-u - navela je Bradara.

bradara-nato.gif

Suvremeni sigurnosni izazovi su po prirodi prekogranični i koordinacija je neophodna. Brojni su pokazatelji pozitivnih učinaka suradnje u prirodnim nesrećama kao što su poplave i požari - rekao je Huston.

Naglasio je da se saradnjom država razvijaju sposobnosti koje države same sebi ne mogu priuštiti jer obično nemaju resurse da riješe sve probleme.

Pohvalio je NATO vježbe u BiH naglašavajući da je prilika da se BiH brani od vanjskih utjecaja, iz ove perspektive mala, ali da su šanse od poplava i požara znatno veće, u čemu NATO daje podršku.

Predsjednica Atlantskog vijeća BiH koje je i organizator konferencije Dijana Gubta je naglasila da su mladi kapacitet ove države koji moraju imati stabilniji put te da je korak na tom putu svakako članstvo u NATO-u.

Pokrovitelj konferencije je NATO DIPLOMACY Brisel, a supokrovitelj Ministarstvo obrazovanja i znanosti Federacije BiH, a resorna ministrica Elvira Dilberović je kazala da je podrška bila neupitna jer su obrazovanje i mladi garant budućeg razvoja BiH.

Tijekom konferencije razgovarat će se i o ulozi obrazovanja u izgradnji mira, politike u BiH u procesu EU intregracija te o iskustvima regije u EU procesima i ulozi civilnog društva.

atlantsko-medjugorje.gif

 

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17