logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Uglavnom Oblano

23°C

Kiseljak

Uglavnom Oblano

  • HNS

POVIJESNA OBVEZA: Ilija Cvitanović mora zadržati HDZ 1990 u HNS-u BiH

ilija citanovic ilustracija

Krajem ovog tjedna održat će se sjednica Središnjeg odbora HDZ-a1990 na kojoj bi ova stranka, između ostaloga, trebala odlučiti i o svome daljnjem statusu u Hrvatskom narodnom saboru BiH. Bošnjačka javnost i pripadajući joj mediji već pomalo slave mogući izlazak HDZ-a 1990 iz HNS-a BiH, dok je hrvatska javnost prilično zabrinuta zbog te mogućnosti.

Bošnjačka javnost ima i te kako dobar razlog za slavlje a hrvatska za zabrinutost – ako HDZ 1990 napusti HNS BiH šteta će za Hrvate u BiH biti višestruka; značajno će se oslabiti HNS BiH jer ga napušta druga najjača hrvatska stranka u BiH, oslabit će se hrvatska pozicija pred pregovore o izmjenama Izbornoga zakona BiH, otvorit će se nove mogućnosti za otimanje pozicija u vlasti koje su namijenjene za legitimno izabrane hrvatske političke predstavnike. A to su samo neke od mogućih negativnih posljedica.
Na gubitku će biti i sama stranka HDZ 1990. Eventualnim izlaskom iz HNS-a BiH, HDZ 1990 bi se svrstala s onu stranu političke osi koja razdvaja hrvatsko političko biće od svih onih koji hrvatskome narodu žele oduzeti konstitutivnost u Bosni i Hercegovini. Dugoročno to će biti pogubno za stranku, a moguće i za cijeli narod.

Hrvatski narodni sabor BiH, istina, danas nije ono što bi trebao biti, odnosno ono što je zamišljeno da bude: nadstranački forum svih političara koji imaju izborni legitimitet hrvatskoga naroda tj. političara koje je hrvatski narod birao, bez obzira na stranku kojoj pripadaju ili razinu vlasti na koju su izabrani.

Zamišljeno je da HNS bude zapravo svehrvatski parlament na kojem bi se zauzimali stavovi o ključnim strateškim pitanjima za hrvatski narod u BiH. Te stavove onda sve hrvatske stranke na svim razinama trebaju dosljedno provoditi. Trenutno je problem izmjena Izbornoga zakona BiH ključno pitanje za opstanak hrvatskoga naroda u BiH i tu ne smije biti razlika u stavovima među strankama. Ako ih i ima, onda je upravo HNS mjesto na kojem se te razlike trebaju pomirivati, a ne mediji, posebice ne sarajevski.
HNS BiH čini oko 620 izabranih dužnosnika i svi oni imaju pravo izraziti svoje mišljenje na HNS-u o svim problemima za koje smatraju da su bitni po bilo kojem kriteriju. Među tih 620 političara, naravno, ima i onih koji preko HNS-a žele izvući neku osobnu korist, no to ne smije nikoga nagnati da napusti HNS. Upravo suprotno, to treba biti razlog za još snažniji angažman unutar HNS-a.

Sva neslaganja koja postoje među hrvatskim partnerskim strankama trebaju se rješavati unutar HNS-a i s jasnih političkih pozicija.

Naime, eventualni izlazak iz HNS-a podrazumijeva i odustajanje od dokumenata, a posljedično i principa, koji su na HNS-u usvojeni. Najvažniji princip među njima je da jedan narod drugom ne smije birati političke predstavnike. I to je ono čega se hrvatski puk najviše pribojava. Hoće li HDZ 1990 izlaskom iz HNS-a odustati i od navedenog principa?

U medijskim i političkim kuloarima kolaju priče kako je dio vodstva HDZ-a 1990 spreman odustati od tog načela te preko “dvostrukog legitimiteta” pokušati doći do pozicija koje im ne pripadaju i to na štetu vlastitoga naroda.

Ranija vodstva ove stranke su pokazala kako se mogu oduprijeti izazovima koje je bosanskohercegovačka politička močvara pred njih postavila. Sad je vrijeme, i povijesni trenutak, da aktualno vodstvo stranke na čelu s predsjednikom gospodinom Ilijom Cvitanovićem pokaže mudrost, ostane uz hrvatski narod i HNS BiH. Od odluke koja se donese na sjednici Središnjega odbora ovisit će budućnost ne samo HDZ-a 1990, nego i HNS-a BiH te hrvatskog puka u BiH u cjelini.

artinfo.ba | preuzeto s portala dnevnik.ba

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17