logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

UNITARISTI OTVORENO ZA RUŠENJE BiH: "Umjesto konstitutivnosti naroda, uvesti ravnopravnost građana"

senad lavic

Bošnjačka udruga "Krug 99" i njihovi današnji gosti otvoreno su zagovarali rušenje postojećeg ustavnog poretka, prema kojem je Bosna i Hercegovina država konstitutivnih naroda i građana i uspostavljanje građanskog koncepta, čija je suština načelo jedan čovjek- jedan glas, koji bi BiH pretvorio u državu najbrojnijeg bošnjačkog naroda, javlja Hrvatski Medijski Servis.

"Umjesto etničko-teritorijalnog koncepta 'konstitutivnost naroda', potrebno je uvesti koncept ravnopravnosti građana na svakom dijelu države BiH", ocijenio je danas na sesiji Asocijacije "Krug 99" profesor i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Senadin Lavić.

Tema sesije bila je unitaristička konstrukcija kako je "Konstitutivnost naroda protiv građana i demokratske države Bosne i Hercegovine".

Lavić je, kako prenosi Avaz, izjavio da je današnje stanje "mir u Bosni" zasnovano na zadovoljavanju potreba Srbije i Hrvatske da dominiraju u BiH, a ne na unutarnjem procesu "demokratizacije bosanskog društva" i razvijanja građanskih sloboda.

DF-ovac Slaven Kovačević kazao je da je "konstitutivnost naroda predmet političkih manipulacija onih elita koje pokušavaju na potpuno pogrešan način determinirati sam pojam konstitutivnosti. Zaključio je da su konstitutivni elementni BiH svi njeni građani, a ne konstitutivni narodi, kako neki žele predstaviti.

Njegova tvrdnja, u suprotnosti je, međutim s Ustavom BiH, koji BiH definira kao državu konstitutivnih naroda Bošnjaka, Hrvata i Srba (u zajednici s ostalima) i svih građana BiH. /HMS/

artinfo.ba | preuzeto s portala poskok.info

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17