logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Oblano

15°C

Kiseljak

Oblano

VRIJEME JE: Kreće inicijativa za obnovu Herceg Bosne!

mario karamatic

Sve su glasnije i češće najave o obnovi Herceg Bosne. Prije nekoliko godina ona je bila 'tabu' tema, a danas se sve češće koristi kao jedna od ideja za (re)organizaciju Bosne i Hercegovine. Ono što nekima zvuči neostvarivo, za druge je vrlo jednostavno. Evo i kako.

U srijedu, 9. kolovoza, naslovnicu tiskovnog izdanja mostarskog 'Dnevnog lista' krasila je najava o inicijativi za obnovu Herceg Bosne.

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a BiH i izaslanik u klubu Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, za ovaj list je, između ostalog, naveo i to da će njegova stranka na Predsjedništvu HNS-a iznijeti prijedlog o obnavljanju Herceg Bosne.

Naime, ukoliko ne dođe do promjena Izbornog zakona u našoj zemlji, to će biti konačna potvrda o diskriminaciji i majorizaciji Hrvata u BiH i Hrvatima kao jedina opcija ostaje pokretanje odredbi 'Bečke konvecnije' koja jamči ugroženoj strani u nekom međunarodnom sporazumu povratak na prethodno stanje.

Obzirom na to da su i 'Washingtonski' i 'Daytonski' sporazum međunarodni, Hrvati se imaju pravo vratiti na početno stanje u pregovorima prije jednog i drugog sporazuma. Naime, i jedan i drugi sporazum su, kako kaže Karamatić, prekršeni i grubo devastirani, najčešće na štetu Hrvata. Odluke koje su donosili visoki predstavnici, mijenjajući na taj način izvorni 'Dayton' najviše štete su nanijele upravo Hrvatima.

HSS BiH će iznijeti ovaj prijedlog na sjednici Predsjedništva HNS-a i prijedlog će, kako smatra Karamatić, biti prihvaćen. Ukoliko HNS ne prihvati prijedlog, onda će se s tom idejom nastupati u Hrvatskom saboru preko HSS-a, a o tome se i Krešo Beljak očitovao na nedavno održanoj press-konferenciji u HD Herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

Neki analitičari smatraju da je izgledniji scenarij neovisne Herceg Bosne od ostvarivanja trećeg entiteta, kanala na hrvatskom jeziku ili promjene Izbornog zakona, obzirom na to da bošnjačke političke elite odbijaju gotovo sve prijedloge hrvatskih stranaka.

Ostaje nam čekati jesen i pratiti, po svemu sudeći, vrući razvoj političke situacije.

artinfo.ba | preuzeto s portala dnevnik.ba

 

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17