logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Fojnica: Oproštaj od fra Tvrtka Gujića

sprovod-fojnica-crkva.gif

 

Misom zadušnicom u samostanskoj crkvi Duha Svetoga u Fojnici brojni Fojničani danas su se oprostili od pokojnog fra Tvrtka Gujića koji je prije dva dana preminuo u samostanu a ukopan danas na groblju Karauša u Fojnici.

Svetu misu predovdio je provincijal Bosne srebrene fra Jozo Marinčić dok je pismo kardinala Vinka Puljića pročitao mons. Luka Tunjić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije.U ime mnogobrojne obitelji od pokojnika se prigodnim riječima oprostio najmlađi brat, Josip dok je posebno emotivan bio govor fojničkog gvardijana fra Mire Relote. Gvardijan je kroz suze govorio o ovom smirenom ali ipak fratru nemirna duha, njegovim posebnostima i talentima koji su iznjedrili brojna glazbena i knjižena djela čija kako je gvardijan kazao, valorizacija tek slijedi.

Fra Tvrtko Gujić , krsnim imenom Slavko, rođen je 28. listopada 1934. godine od oca Nikole i majke Lucije r. Vujičić u mjestu Bakovići, župa Fojnica. Redovnički habit je obukao 14. 7. 1953. u Kraljevoj Sutjesci, a svečane zavjete položio 8. 12. 1957. godine u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 15. 7. 1962. u Fojnici po rukama mons. dr. Marka Alaupovića, nadbiskupa vrhbosanskog.

Od 1963. do 1968. obnašao je službu župnog vikara u župi Kraljeva Sutjeska, a od 1968. do 1969. službu samostanskog i župnog vikara u župi i samostanu Jajce. Od 1969. do 1971. bio je župni vikar u župi Uskoplje. Od 1971. do 1980. bio je župnik u župi Doljani, a od 1980. pa sve do 2003. obnašao je službu voditelja Hrvatske katoličke misije u Canberri, Australija. Od 2003. do svoje smrti bio je župni vikar u župi Fojnica.

Bit će upamćen kao dobar, jednostavan i pobožan redovnik koji je silno volio svoje redovništvo i svećenički poziv. Prva i najvažnija briga mu je bila spasenje duša i na tome je neumorno radio slaveći srcem svete sakramente i na razne načine pozivajući narod da se vrati svome Bogu. To je činio sve dok ga je služila snaga.

Ostat će upamćen i po svojoj glazbenoj nadarenosti. Volio je svirati, ali i je sam skladao brojne duhovne popijevke. I to je činio ustrajno sve dok ga je služila snaga.

Jedna od velikih vrlina koju je imao bila je i neizmjerna ljubav prema siromasima. Svi oni koji su živjeli s njime znaju da nije žalio ni zadnjega novčića da pomogne sirotinji. U tome je bio naivan i dobrodušan poput maloga djeteta.

Bog mu je dao ujedno dao i veliku ljubav prema matematici, fizici, astronomiji i raznim tehničkim znanostima. Jedan od njegovih tehničkih izuma je i patentiran za vrijeme bivše države. Vjernici župe Doljani pamte ga i danas kao dobroga fratra koji je u ono vrijeme sam osmislio malu električnu centralu kojom je obasjao župnu crkvu u božićnoj noći i dao im nezaboravni ugođaj Kristova rođenja.

Zadnjih mjeseci njegovo zdravlje se pogoršalo. Prikovan za postelju strpljivo i s ljubavlju je podnosio svoj križ. Umro je okrijepljen svetim sakramentima i okružen svojom redovničkom braćom koja su molila za njega u trenutku kada je svoju dušu predao Bogu.

crkva-foj--misa.gif

fojnica-crkva.gif

 

 

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17