logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

U Fojnici preminuo fra Tvrtko Gujić

fra-tvrtko-gujic.jpg

 

U franjevačkom samostanu Duha Svetog u Fojnici danas 5. siječnja 2019. godine preminuo je fra Tvrtko Gujić. Fra Tvrtko, krsnim imenom Slavko, rođen je 28. listopada 1934. godine od oca Nikole i majke Lucije r. Vujičić u mjestu Bakovići, župa Fojnica. Redovnički habit je obukao 14. 7. 1953. u Kraljevoj Sutjesci, a svečane zavjete položio 8. 12. 1957. godine u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 15. 7. 1962. u Fojnici po rukama mons. dr. Marka Alaupovića, nadbiskupa vrhbosanskog.

Od 1963. do 1968. obnašao je službu župnog vikara u župi Kraljeva Sutjeska, a od 1968. do 1969. službu samostanskog i župnog vikara u župi i samostanu Jajce. Od 1969. do 1971. bio je župni vikar u župi Uskoplje. Od 1971. do 1980. bio je župnik u župi Doljani, a od 1980. pa sve do 2003. obnašao je službu voditelja Hrvatske katoličke misije u Canberri, Australija. Od 2003. do svoje smrti bio je župni vikar u župi Fojnica.

Fra Tvrtka ćemo svi pamtiti kao dobrog, jednostavnog i pobožnog redovnika koji je silno volio svoje redovništvo i svećenički poziv. Prva i najvažnija briga mu je bila spasenje duša i na tome je neumorno radio slaveći srcem svete sakramente i na razne načine pozivajući narod da se vrati svome Bogu. To je činio sve dok ga je služila snaga.

Ostat će upamćen i po svojoj glazbenoj nadarenosti. Volio je svirati, ali i je sam skladao brojne duhovne popijevke. I to je činio ustrajno sve dok ga je služila snaga.

Jedna od velikih vrlina koju je imao bila je i neizmjerna ljubav prema siromasima. Svi oni koji su živjeli s njime znaju da nije žalio ni zadnjega novčića da pomogne sirotinji. U tome je bio naivan i dobrodušan poput maloga djeteta.

Bog mu je dao ujedno dao i veliku ljubav prema matematici, fizici, astronomiji i raznim tehničkim znanostima. Jedan od njegovih tehničkih izuma je i patentiran za vrijeme bivše države. Vjernici župe Doljani pamte ga i danas kao dobroga fratra koji je u ono vrijeme sam osmislio malu električnu centralu kojom je obasjao župnu crkvu u božićnoj noći i dao im nezaboravni ugođaj Kristova rođenja.

Zadnjih mjeseci njegovo zdravlje se pogoršalo. Prikovan za postelju strpljivo i s ljubavlju je podnosio svoj križ. Umro je okrijepljen svetim sakramentima i okružen svojom redovničkom braćom koja su molila za njega u trenutku kada je svoju dušu predao Bogu.

Sveta misa zadušnica za pokojnoga fra Tvrtka bit će u ponedjeljak 7. siječnja u samostanskoj crkvi Duha Svetoga u Fojnici u 13 sati. Nakon svete mise bit će ukop na groblju Karauša u Fojnici.

fia/FpuB

 

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17