logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Nova procedura na aerodromu u Sarajevu

aerodrom sar

Međunarodni aerodrom Sarajevo danas je predstavio novu navigacijsku proceduru za slijetanje, koja će, prema riječima Nermina Zijadića, direktora Sektora prometa i usluga u zračnom prometu, između ostalog donijeti veću sigurnost, manje gužve i ekonomsku korist.

Uvođenje procedure rezultat je zajedničkog rada aviokompanije FlyDubai, pružatelja usluga u zračnom prometu NATS iz Velike Britanije, Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), Međunarodnog aerodroma Sarajevo i Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH.

Zijadić je kazao da je tijekom realizacije projekta, koja je trajala skoro tri godine, bilo raznih prepreka i nepoznanica.

Iz ove procedure neće imati samo beneficiju aerodrom Sarajevo, već i aerodromi Banja Luka i Mostar, za koje se izrađuju iste procedure. Ovo je jedan veliki iskorak u budućnosti, koji radi aerodrom Sarajevo i BiH, kazao je Zijadić i dodao:

Poboljšat ćemo sigurnost, imat ćemo bolje vertikalno i horizontalno navođenje i samim tim će se smanjiti mogućnost eventualnih nesreća. Povećat ćemo kapacitet, zato što će novi način letenja omogućavati uže putanje, samim time ćemo povećati mogući broj letova. Kašnjenje i gužve će biti smanjeni, a ono što je možda i velika prednost za aerodrom Sarajevo, kroz ovu proceduru smanjuje se potrošnja goriva i mogućnost smanjenja buke u svim fazama, i u prilazu i u odletu. Benificija ovoga može se posmatrati kao ekonomski element, jer imamo već zabilježene primjere u svijetu da se samo u toku jedne godine napravila ušteda u gorivu od preko 30 milijuna dolara, što i mi očekujemo.

Vlado Jurić, safety menager BHANSA-e naglasio je da je BiH uvođenjem spomenute procedure ušla u krug država koje kao izvor navigacijskog signala koriste globalni sustav satelitske navigacije (GNSS).

Do sada su se u BiH koristile isključivo konvencionalne procedure, koje kao izvor navigacijskog signala koriste zemaljske radio-navigacijske uređaje, koji se postavljaju i instaliraju na zemlji, rekao je Jurić i nastavio:

Ova procedura je prva ovog tipa implementirana u BiH i koja će omogućiti slijetanje zrakoplova i u eventualnom slučaju kvarova naših radio-navigacijskih uređaja na zemlji te će na taj način izravno doprinijeti povećanju dostupnosti i osigurati kontinuitet odvijanja operacija na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Istaknuo je da su na razini BHANSA ažurirani operativni priručnici i dokumentacija te izvršena obuka za sve prilazne radarske i aerodromske kontrolore zračnog prometa.

Na pistu Međunarodnog aerodroma Sarajevo danas je uz pomoć nove procedure prvi put sletio avion kompanije FlyDubai.

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17