logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

20 godina općine Dobretići

dobretici obljetnica

Mala ali živopisna općina Dobretići proslavila je 20. obljetnicu osnutka i postojanja kao i patron župe odnosno blagdan svog zaštitnika Svetog Ante Padovanskog

Tisuće ljudi pohodile su Dobretiće iz cijele regije i šire, uglavnom raseljeni Pougarci, na sam blagdan ali i uočnicu istog.  Brojna izaslanstva iz Bosne i Hercegovine ali i Republike Hrvatske na poziv načelnika Ive Čakarića nazočila su svečanoj sjednici Vijeća prije koje je organizirano i paljenje svijeća odnosno polaganje vijenaca ispred središnjeg spomen obilježja poginulim braniteljima ovoga kraja.

Sjednicu je otvorio predsjedatelj Vijeća Marko Idžanović dok se nazočnima u ulozi domaćina obratio trenutno najmlađi načelnik u BiH Ivo Čakarić ukazavši na urađeno u protekloj godini te predstavivši i planove za skorašnju budućnost. Osim brige o infrastrukturi pogotovo cestovnoj, koja je uz teški povratak raseljenih žitelja, ponajveći problem općine, načelnik Dobretića je kazao kako se općinska administracija sve više pokušava okrenuti i osnaživanju turističke ponude ali i projektima prekogranične suradnje.

Da suradnje ne nedostaje dokaz su i izaslanstva brojnih općina iz Republike Hrvatske, uglavnom mjesta u kojima danas obitavaju Pougarci, a koji konstantno pokušavaju održati kontakt sa rodnom grudom te pomoći istoj. Pakrac, Daruvar, Končanica, Bogićevci, samo su neke od općina s kojima vodstvo Dobretića redovno održava susrete dok su svečanoj sjednici nazočili i predstavnici općina Jajce, Travnik i Kiseljak kao i županijsko izaslanstvo.

Upravo je sa načelnikom Končanice, Zlatkom Bakunićem, Čakarić potpisao i službenu Povelju o prijateljstvu ovih dviju općina dok je po prvi puta u svojoj povijesti Općina Dobretići usvojila pravilnike i odluke o javnim priznanjima i odlikovanjima općine.

Povelja počasnog građanina općine Dobretići dodijeljena je sveučilišnom profesoru Vladi Pandžiću za nesebičan doprinos i zalaganje za ovaj prostor Pougarja za vrijeme Domovinskog rata dok je Plaketa Općine Dobretići dodijeljena hrvatskom članu Predsjedništva BiH dr. Draganu Čoviću, za neizmjerni doprinos i zalaganje prilikom izgradnje regionalnog asfaltnog puta Dobretići-Jajce. Plaketu je u ime predsjednika Čovića preuzela predsjedateljica Doma naroda PFBIH Lidija Bradara koja je u njegovo te svoje osobno ime čestitala Dan općine te patron Župe svim Pougarcima a gostima iz Hrvatske zaželjela ugodan boravak u Središnjoj Bosni.

"Sama općina Dobretići, kao i priznanje koje su dodijelili predsjedniku Čoviću dokaz su važnosti brige o Hrvatima cijele Bosne i Hercegovine bez obzira gdje oni žive ili se nalaze" kazala je Bradara te podsjetila i na kreditno zaduženje Županije Središnja Bosna čiji je dio sredstava namijenjen upravo za izgradnju i rekonstrukciju prometnica i u Dobretićima.

Pougarje je naziv za skup od 18 sela naseljenih Hrvatima koja se nalaze na lijevoj obali rijeke Ugar. Pougarje je do 60-ih godina 20. stoljeća bilo dio općine Jajce, zatim je do Domovinskog rata bilo u sastavu općine Skender-Vakuf, a potom kratko vrijeme vraćeno općini Jajce, dok je danas to samostalna općina Dobretići.

U ovom kraju je prije posljednjeg rata koji je za ovu općinu bio strašno razoran, živjelo oko 5 000 stanovnika. Na posljednjem popisu popisano ih je nešto više od 1500 no nažalost statistika stalnih žitelja je još gora. Unatoč svemu, povezanost pougarske dijaspore sa svojom rodnom grudom je neraskidiva.

artinfo.ba

 

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17