logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Studenti politologije posjetili Dom naroda Parlamenta FBiH

politilozi u domu naroda

Dom naroda zadnja je instanca zaštite vitalnih nacionalnih interesa, poručila budućim politolozima predsjedateljica ovog doma Lidija Bradara

Studij politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru nastavio je s dobrom praksom obilaska institicija na federalnoj i državnoj razini kako bi svojim studentima omogućio da stečena znanja u nastavnom procesu, kroz mogućnost upoznavanja s radom institucija, podignu na višu razinu.

"Ovo je naš drugi posjet Parlamentu Federacije BiH, konkretno Domu naroda, s kojim imamo odličnu suradnju. Prošle smo godine bili u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a cilj je studentima u praksi pokazati kako sve ono o čemu uče funkcionira u praksi. Budući da naši studenti dolaze s katedre Izbornih sustava, u sklopu ovakvih posjeta organiziramo i predavanja članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH", kaže Ivan Vukadin, viši asistent na studiju politologije.

S radom Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, institucije koja je bila domaćin skupini od 30-ak studenata, goste je upoznala Lidija Bradara, predsjedateljica ovog doma. Pojasnila im je strukturu oba doma Parlamenta Federacije BiH, Zastupničkog kao i Doma naroda, te sam zakonodavni proces. Posebno se fokusirala na značaj i ulogu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koji je ključan u izboru izvršne vlasti u Federaciji te zakonodavne vlasti na razini BiH. Kako je naglasila, Dom naroda uz nezamjenjivu ulogu u provedbi izbornih rezultata, zadnja je instanca zaštite vitalnih nacionalnih interesa u BiH.

politilozi u domu naroda 2

"Zanimljivo je da u aktualnom sazivu nije zabilježen niti jedan slučaj posezanja za zaštitom vitalnih nacionalnih interesa za razliku od recimo saziva 2010.-2014. godina kada za ovim mehanizmom najčešće posezali Hrvati koji ujedno trpe i najveću štetu od brojnih nametnutih izmjena Ustava Federacije BiH", kazala je Bradara.

Ona je studente upoznala i s činjenicom da Dom naroda, prilikom donošenja zakona iz zajedničke nadležnosti, posebnu pozornost posvećuje pribavljanju mišljenja nižih razina vlasti, općina i županija.

Bradara se u obraćanju studentima dotaknula i važnosti izmjena Izbornog zakona BiH u kontekstu provedbe presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

Na temu "Zakonski koncept i funkcioniranje Izbornog sustava u BiH" studentima su govorili Stjepan Mikić, član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) i Marijana Žuljević, voditeljica Odjela za izborni proces pri SIP-u BiH. Mikić je posebno istaknuo važnost upravo Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i u provedbi rezultata izbora koje je SIP BiH prošloga tjedna raspisalo i koji će se održati 7. listopada.

politilozi u domu naroda 1

Studenti su i sami imali priliku postavljati pitanja, a kažu kako im ovakvi posjeti puno znače.

"BiH je dosta složena država, a ovakvi nam posjeti pomažu bolje razumjeti njezin ustroj i način donošenja odluka. Jedno je ono što učimo, a potpuno je drugačije imati priliku vidjeti kako sve to fukncionira na terenu", kaže Ana Marija Bašić, studentica treće godine studija politologije.

Sličnog je razmišljanja i njezin kolega Josip Perković.

"S posjeta Domu naroda nosim vrlo pozitivna iskustva uz pregršt korisnih saznanja koja sam ovdje dobio. Vrlo sam zahvalan onima koji su nam omogućili ovakav vid praktične nastave koji će sigurno obogatiti proces našeg školovanja", zaključuje Perković.

artinfo.ba

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17