logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Sudskim policajcima u FBiH žele dopustiti nošenje brade

sudski policajci

Iako bi prema Ustavu Federacije BiH u svim entitetskim institucijama trebao biti ispoštovan princip jednake zastupljenosti pripadnika konstitutivnih naroda, sukladno sastavu stanovništva, u Sudskoj policiji FBiH ova se ustavna odredba odavno ne poštuje jer na rukovodećim pozicijama već dugo nema Hrvata. Glavni zapovjednik Sudske policije Federacije BiH je Dženad Grošo. Zamjenici su mu Edin Vehabović, koji je više od deset godina obnašao dužnost zapovjednika federalne sudske policije, potom Esad Solak i Jovica Lazić.

Sudska policija kojom rukovode trojica Bošnjaka i jedan Srbin za potrebe Ustavnog i Vrhovnog suda kao i Tužiteljstva Federacije BiH, potom deset Županijskih sudova i Tužiteljstava, 30 Općinskih sudova i 13 odjela Općinskih sudova obavlja vrlo osjetljive poslove kako što su: dovođenje svjedoka, osumnjičenih ili optuženih, lišava slobode osuđene ili osobe kojim je određena mjera pritvora, brine se za zaštitu svjedoka i djelatnika u pravosuđu, uključujući i sudce i tužitelje, brine o sigurnosti unutar pravosudnih institucija, osigurava red u sudnici, piše Večernji list.

No, reda u samoj Sudskoj policiji Federacije BiH odavno nema. Umjesto ispravljanja narušenog nacionalnog sastava na štetu Hrvata, vode se neke druge bitke i to između dvije bošnjačke struje, radikalne i liberalne, doznajemo od izvora iz ove federalne institucije. Na čelu radikalne struje je bivši višegodišnji zapovjednik Edin Vehabović, dok liberalniju predvodi sadašnji zapovjednik Dženad Grošo. Da Groši nije lako najbolje potvrđuje podatak da mu je Vehabović jedan od pomoćnika te da je za više od deset godina koliko je bio zapovjednik "radikalizirao" dio Sudske policije Federacije BiH, odnosno njezin dobar dio, te da njome na neki način i danas upravlja, što potvrđuje i naš izvor. Pobijedi li radikalna struja, sudskim policajcima bit će dopuštena brada, a ženama zaposlenim u ovoj ustanovi, nošenje tradicionalne muslimanske odjeće. Dogodi li se to, osumnjičenim za neko kazneno djelo ili svjedoku na vrata bi uskoro mogle pokucati "uniformirane vehabije". Neugodnost je to koju će liberalnija struja svakako nastojati izbjeći. Koliko će u tomu uspjeti, ostaje da se vidi.

No, ono što je već sad očigledno, jest da se borba između različitih struja unutar Sudske policije osjeti među zaposlenima, bez obzira jesu li angažirani na razini Federacije BiH ili unutar pravosudnih institucija u županijama i općinama. Uz ostalo, ogleda se i u strahu, posebice najmalobrojnijih Hrvata koji su prisiljeni prešutjeti uvrede na nacionalnoj osnovi koje im upućuju radikalne kolege. Strahuju naime od kazni kao što je smanjenje plaće i suspendiranja s posla do nemogućnosti napredovanja. Pritisak kojeg trpe, kažu, mogu zaustaviti predsjednici Općinskih i Županijskih sudova kao i sudova na razini Federacije BiH, prije svih Vrhovnog suda.

No, o ovim problemima još uvijek svi šute.

artinfo.ba

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17