ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Priče iz Kiseljaka

beauty trend minerana

Foto:Ilustracija

 

Trend korištenja mineralne vode u beauty trendovima krenuo je prije više od 10 godina kad se kao senzacija otkrila tajna zategnutog lica kod  Japanki i Koreanki. Upravo taj trend se iz Japana i Južne Koreje preko Azije proširio na Europu, a zatim Ameriku, i naravno zaobišao BiH kao i mnoge druge dobre stvari.

   Kiseljak je zasigurno najpoznatije mjesto  s mineralnim vodama u cijeloj državi, gdje pored desetak ispitanih i registriranih vrela, ima još desetine neistraženih. Voda se uglavnom koristi kod buteljiranja (ili flaširanja po švapski) kao poznati brend  „Sarajevski kiseljak“. Pored toga koristi se za spravljanje poznate kiseljačke pogačice, gdje se umjesto kvasca dodaje kako bi se postiglo uzdizanje tijesta, što ovom brendu daje poseban ukus. U dalekoj prošlosti voda se dodavala pri kuhanju raznih čorbi, ali je i ova upotreba danas skoro iščezla. Korištenje kiseljačke mineralne vode u banjskom smislu posljednjih dvadeset godina nije aktuelno zbog zatvorene „ Banje Kiseljak“, i nepostojanja druge koja bi nastavila tu višestoljetnu tradiciju. Mineralna voda se u drugu primjenu gotovo da i ne koristi, osim onih rijetkih Kiseljačana koji mineralnom vodom pune svoje bazene za kupanje.

 Gospodarska prilika

Iz gore navedenog  je vidljivo da su primjene mineralne vode brojne. Šteta što se ne koristiti i u drugu svrhu, pogotovo ako se uzme u obzir da milijuni kubika ove vode otiću u rijeku i nepovratno se gubu. Stoga bi ovo bila velika šansa na razvoj lokalnog turizma ili općenito kiseljačkog gospodarstva.

Ključ tajne mladalačke kože

Korištenje mineralne vode kao dio tretmana čišćenja lica i stavljanje iste u maske za lice i tonere česta je praksa u Japanu i Koreji a mineralna sadrži sljedeća blagotvorna svojstva:

Sadrži istu pH vrijednost kao vaša koža: pH vrijednost vode iz gradskog vodovoda je 7, dok gazirana voda ima pH vrijednost 5,5, koja odgovara pH vrijednosti kože lica i tako ne izaziva iritaciju. Čisti pore i smanjuje iritaciju: gaziranost razbija prljavštinu, ulje i nečistoće u zapušenim porama. Rezultat toga je dublje čišćenje i sprečavanje izbijanja novih bubuljica. Poboljšava cirkulaciju: ugljikov dioksid dovodi krv i kisik do tkiva kože, koji poboljšavaju funkcioniranje cijelog sustava i koža nakon toga izgleda zdravije, sa suptilnim rumenilom, smanjuje vidljivost pora, a koža djeluje elastičnije i poprima onaj zdravi sjaj.

Način upotrebe

Mineralnu vodu iz trgovine jednostavno stavite u sprej bočicu i prskajte je po koži kada god osjetite potrebu za osvježenjem. Može se koristiti i nakon šminkanja kao i razne termalne vode iz ljekarne, samo nemojte pretjerivati jer je i malo  dovoljno.

Ova metoda je primjenjiva i za kosu i za ostale dijelove tijela i spas je u ovim vrućim ljetnim danima. Za instant jutarnje razbuđivanje kože ostavite bočicu s mineralnom vodom cijelu noć u hladnjaku i ujutro nakon čišćenja i prije stavljanja kreme lagano je raspršite po licu. Koža će vam zahvaliti svojim blistavim, zdravim i svježim izgledom. Poslije tuširanja možete je poprskati i po kosi.

Uronite lice u zdjelu gazirane mineralne vode za čišću kožu

Ovu metodu koriste Korejanke a trend se zbog učinkovitosti širi i na ostatak svijeta. Jednostavno napunite zdjelu gaziranom mineralnom vodom i prije čišćenja lica uronite lice nekoliko puta u nju. Ugljikov dioksid izvući će nečistoće iz lica, a minerali nahraniti kožu.  Zatim nastavite sa svojom standardnom njegom lica. Već nakon nekoliko dana primijetit ćete poboljšanje kada je u pitanju koža, pogotovo ako imate problema s aknama ili osjetljivom kožom.

Stavite malo mineralne vode na blaznicu

Najekonomičnija opcija no ništa manje dobra je da stavite malo mineralne vode na blaznicu te koristite mineralnu vodu kao tonik za lice, prije stavljanja kreme.

Mineralna voda u maskama

Mineralnu vodu možete dodati i maskama koje napravite kući ili čak i onim kupovnim kako bi ih još malo poboljšali. Svakako ne može škoditi, baš suprotno.

 

Nakon svega ovdje iznesenog, ne preostaje nam ništa drugo nego pravac na „kiseljačić“ po jedan beauty tretman.

Milan Tuzlak/ Artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17