ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Dr. Ana Pecirep/Razgovor s povodom

dr ana p rak

Još od 2007. godine, diljem Europe na inicijativu Europske udruge raka vrata maternice (European Cervical Cancer Association), zadnji tjedan mjeseca siječnja obilježava se kao Europski tjedan prevencije raka grlića maternice.

Rak vrata ili grlića maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena nalazi odmah iza vodećeg raka dojke. Ipak,  kako se radi o najpreventabilnijjoj vrsti raka, inicijative poput gore spomenute za cilj imaju upravo podizanje svijesti o redovnom pregledu koji može dovesti do ranog otkrivanja ove bolesti te je samom time učiniti izlječivom.

Upravo u ovom vremenu brojne ginekološke ordinacije imaju i razne promo ponude pregleda a brojne zdravstvene organizacije ženama nude mogućnost pregleda ili pomoći općenito. Ipak, nedovoljno razvijena svijest o važnosti prevencije česti dovodi do nepotrebnih komplikacija pa i žrtava.

Ovim povodom, razgovarali smo s mladom liječnicom iz Kiseljaka, specijalizanticom ginekologije i opstetricije, dr. Anom Pecirep.

Uzroci

„Rak vrata maternice je jedinstvena vrsta zloćudne bolesti budući da se prije pojave zloćudnih stanica u tkivu vrata maternice mogu pronaći stanice koje nisu normalne a u našoj stručnoj literaturi poznate kao displazija. Displazija je stanje u kojem se epitelno stanice vrata maternice razlikuju svojom veličinom i jezgrom od normalnih stanica. Često se umjesto naziva displazija koristi cervikalna intraepitelna neoplazija (CIN)“ objašnjava nam ukratko dr. Pecirep te dodaje kako su brojni uzroci razvoja ove bolesti:

„ Od infekcije do razvoja premalignih promjena ( CIN-ova) može proći od 7 do 10 godina. Jedan od najvažnijih rizičnih čimbenika je infekcija humanim papiloma virusom (HPV). Postoje tipovi visokog rizika koji dovode do karcinoma i tipovi niskoga rizik koji uzrokuju dobroćudne promjene. Drugi čimbenici rizika za nastanak karcinoma, rana dob prvih spolnih odnosa, često mijenjanje partnera ili partner koji ima mnogostruke partnere. Pušenje je svakako jedan od čimbenika, a još̌ uvijek se vodi rasprava o utjecaju kontracepcijskih sredstava na razvoj karcinoma“.

Simptomi i liječenje

I dr. Pecirep posebno ističe važnost prevencije odnosno otkrivanja gore spomenutih promjena na vrijeme. „ Mnoge zemlje su razvile nacionalne programe edukacije mladih osoba, cijepljenje i redovite ginekološke preglede. Zahvaljujući ovim programima mnoge države su ovu bolest stavila pod kontrolu i  ista se rijetko pojavljuje. Zemlje niskoga socio-ekonomskoga statusa kao BiH još uvijek nemaju razvijen nacionalni program, pa je veći broj i oboljelih“.

Kada je riječ o simptomima, važno je napomenuti da karcinom vrata maternice u svojoj najranijoj i najlakše izlječivoj fazi ne uzrokuje simptome a kod nas se žene, prema riječima dr. Pecirep,  javljaju ginekologu kad imaju neki od simptoma poput krvarenja između menstruacije ili  krvarenja nakon spolnog odnosa.

Što se samog liječenja tiče, isto ovisi o veličini, obliku, vrsti zloćudnoga tumora, starosnoj dobi, općem zdravstvenom stanju, kao i o želji za budućim rađanjem.

„Medikamentno liječenje za sada nije dalo zadovoljavajuće rezultate. Najpopularnija metoda liječenja CIN-a u svijetu, a tako i kod nas, 60-ih godina je bila konizacija nožem. U razvijenim je zemljama 80-ih godina uvedena terapija laserom, a od 90-ih se proširila metoda ekscizije niskovoltažnom dijatermijskom petljom (LETZ). Kod uznapredovale faze bolesti potrebno je učiniti radikalnu histerektomiju tj otklanjanje maternice“ kazala je dr. Pecirep.

Statistika

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u BiH godišnje oboli 258 žena od raka grlića maternice, a 119 žena umre od ove bolesti. Očito da je i u BiH ovo pitanje nešto o čemu se treba voditi računa.

„Uglavnom, ne postoji jedan program u BiH nego je to uglavnom na pojedincima ili lokalnim zajednicama. Jako je teško govoriti o broju kada imamo jako puno žena koje nikada ne idu na ginekološke preglede. S druge strane imamo pacijentice kod kojih se otkrivaju sekundarni depoziti tj. metastaze kao posljedice zloćudnoga procesa na vratu maternice“ zaključila je naša sugovornica.

 

f3c56aa3f0d92eb839c228fa196e8f23.jpg

Što je Papa-test?

Citološka analiza obriska rodnice i vrata maternice uzetog bezbolno prigodom ginekološkog pregleda.

 Otkrivanje raka vrata maternice moguće je mikroskopskom citološkom pretragom (analizom stanica koje se uzimaju tijekom ginekološkog pregleda i razmazuju na stakalcu).Tim je otkrićem (1924. g.) G. N. Papanicolau, podrijetlom Grk, spasio milijune života žena diljem svijeta, čime je zadužio čovječanstvo, a analiza je, po njemu, popularno nazvana ‘PAPA’ test ili ‘PAP’ test. Citološkom analizom rak se može otkriti u početnom, asimptomatskom stadiju ili čak u predstadiju koji ginekolog ne može vidjeti prostim okom. Istodobno se u Papa-testu mogu prepoznati brojni uzročnici spolno prenosivih bolesti - SPB (njih same ili karakteristične promjene koje uzrokuju na stanicama), kojih je liječenje sastavni dio sprječavanja razvoja raka vrata maternice.

Zašto?

Zbog ranog otkrivanja raka vrata maternice i njegovih predstadija te uzročnika spolno prenosivih bolesti koji se dovode u vezu s njegovim nastankom.

Kada?

Prvi put na početku spolnog života, a najkasnije u 20. godini života. Učestalost daljnjih pregleda ovisi o nalazu 1. citološkog nalaza, vašoj dobi i financijskim mogućnostima zdravstva i pacijentice. Ako je citološki nalaz uredan, najprimjerenije su kontrole jedanput godišnje. Kontrolni ginekološki pregled s uzimanjem Papa-testa ne oduzima puno vremena i potpuno je bezbolan.

Nekoliko minuta može vam spasiti život!

 

IM/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17