ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Najčešća pitanja i odgovori

 

putovanje,trudnica.jpg

Iako je trudnoća sasvim posebno razdoblje u životu žena koje odluče postati majke, ono sa sobom nosi i određene nužne mjere opreza.

Ipak, to nije prepreka za uživanje u raznim aktivnostima, osim ako je riječ o rizičnoj trudnoći. Iako je ljeto pri kraju poznato je da je more toplo, a temperature ugodne i u rujnu. Upravo tada se mnogi mladi bračni parovi s malom djecom odluče iskoristiti još malo vremena za kupanje. Ali što ako mama nosi još jednu bebu? 

Da bi se i putovanja u ovom posebnom razdoblju života pamtila samo po lijepim uspomenama, na umu teba imati nekoliko stvari i prije nego što se trudnica otisne na put.

Na što sve treba obvezno pripaziti, pojasnila je ginekologinja dr. Jasenka Grujić u intervijuu za portal Zadovoljna.hr.

Evo što savjetuje.

1. Smije li se uopće putovati u trudnoći i kada?

U većine trudnica putovanja u trudnoći sigurna su do kraja 36. tjedna trudnoće, uz uvjet da se radi o trudnoći bez rizika za ženu i fetus. Ako se trudnica odluči za putovanje, najpoželjnije je da to bude sredinom trudnoće, nakon 14. tjedna, kada prestaju neugodne mučnine i povraćanja, a tada je uz prenatalni nadzor određeno je li trudnoća rizična ili nije. Jednom kada je na putovanju, trudnica mora potražiti pomoć ako ima vaginalno krvarenje, bolove tj. kontrakcije, ako joj otječe plodova voda, ako ima otoke ruku, nogu, lica, glavobolju i uočava bljeskove te ako ima proljev i povraća.

2. U kojim se situacijama ne smije putovati?

Ne smiju putovati trudnice kojima prijeti prijevremeni porođaj ili pobačaj, kojima otječe plodova voda ili sumnjaju na to, kao i trudnice koje imaju preeklampsiju. Također se ne preporučuje putovati u slučaju da je riječ o višeplodnoj trudnoći.

3. Kako odabrati primjerenu destinaciju?

Preporučuje se izbjegavati one destinacije za koje je poznato da ondje postoji velik rizik obolijevanja od opasnih virusnih bolesti koje prenose komarci (primjerice, virus zika, malarija). Uvijek je bolje putovati tamo gdje postoji mogućnost liječničke skrbi.

4. Kojim prijevoznim sredstvom putovati?

Zdrava trudnica može putovati bilo kojim prijevoznim sredstvom. Ako putuje automobilom, mora biti vezana, a češći odmori uz kretanje nužni su zbog prevencije duboke venske tromboze. U slučaju putovanja avionom važno je provjeriti do koje dobi trudnoće pojedina aviokompanija prihvaća trudnice i zahtijeva li se posebna liječnička potvrda.

Savjetuje se da trudnica u avionu bude vezana, ali i da svaka dva sata ustane i malo hoda. Putovanje brodom/trajektom na kraćim relacijama ne nosi rizike osim meteoroloških pa je razumno ne putovati onda kada se očekuje nevrijeme.

Na velikim kruzerima postoji liječnik ili kompetentno medicinsko osoblje, no čest su problem norovirusne infekcije koje karakterizira proljev s povraćanjem. To se može umanjiti držeći se higijenskih mjera poput redovitoga pranja ruku. Kontaminirana voda i hrana mogu biti uzrokom za trudnicu opasnih bolesti, poput listerioze i hepatitisa A, pa je odabir destinacije itekako važan.

Što se tiče vožnje, odnosno putovanja malim plovilima, posebno motornim brodovima velikih brzina, nikako se ne preporučuje.

5. Što trudnica mora učiniti prije putovanja?

Prenatalni pregled prije putovanja je obvezan. Trudnica na put mora ponijeti sa sobom svu medicinsku dokumentaciju, kao i lijekove koje uzima (npr. prenatalni vitamini, željezo, lijekovi koji su joj i inače potrebni i propisani).

Dugotrajna putovanja i dugotrajno mirovanje mogu povećati rizik pojave duboke venske tromboze (DVT), bolesti kod koje dolazi do stvaranja ugrušaka u venama donjih ekstremiteta, koji mogu, došavši u pluća, biti pogubni za trudnicu i samim time i fetus. Stoga prije planiranja putovanja treba imati na umu i to da će biti nužno moći istegnuti se i hodati minimalno svaka dva sata.

Ginekologinja Jasenka Grujić napominje i da je vrlo važna obilna hidratacija, kao i primjerena lagana odjeća koja neće sputavati kretanje niti pritiskivati tijelo, stoga je organizacija prije samog odlaska na put ključna za ugodno iskustvo putovanja u trudnoći.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17