ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Vrijedi i za kokice

malajeedekukuruz.jpg

Svi znaju koliko je ukusan, a malo je onih koji znaju koliko je kukuruz zdrav. Bilo da je pečen, skuhan ili iskokan, kukuruz sigurno spada među vaše omiljene žitarice. Pri pomisli na zdrave namirnice, malo ko će ga se sjetiti, ali kukuruz je iz više razloga zaslužio da se nađe na toj listi. On sadrži važne antioksidanse i ne treba da vas grize savjest kada sebi priuštite ovu ukusnu užinu.

Smatra se da se kukuruz prvobitno uzgajao u Meksiku, još prije 9.000 godina. Odatle se proširio na ostatak Amerike, a tek u 16. stoljeću stigao je u Evropu. Zahvaljujući antioksidansima koje sadrži, kukuruz pomaže organizmu da neutralira loš uticaj slobodnih radikala. Iako biste možda očekivali da se to njegovo svojstvo gubi nakon termičke obrade, zapravo je suprotno. Naime, kuhanjem ili pečenjem, kukuruz postaje zdraviji nego što je u sirovom obliku (slično važi i za paradajz).

pecenikukuruzi.jpg

Zašto je kukuruz zdrav?

Kao i kod ostalih žitarica, jednu od njegovih glavnih komponenti čine vlakna. Ona su bitna za pravilan rad organa za varenje i zdravlje crijeva. Kukuruz je lako svarljiv, a možete ga konzumirati samostalno ili kao sastojak kuhanih jela i salata.

Osim vlakana, kukuruz sadrži ugljene hidrate, kao i mali postotak masti. Postotak šećera varira u ovisnosti od sorte (najviše ga sadrži tzv. šećerac). S obzirom na to da se priprema bez masnoće i ulja, kada ga jedete, u organizam nećete unijeti previše kalorija. Od vitamina koje sadrži, zastupljeni su oni iz B grupe. Vitamin B1 (tiamin) doprinosi boljoj koncentraciji i mentalnim sposobnostima. Kukuruz je zato važan i za nervni sustav. Vitamin B9 (folna kiselina) prisutan u kukuruzu blagotvorno utiče na različite metaboličke procese, a unos optimalne količine posebno je važan tijeom trudnoće. Vitamin A zaslužan je za zdravu kožu i kosu, pravilan rast i razvoj kostiju i zuba, kao i za normalno funkcioniranje sustava za varenje i disanje.

Pored vitamina, u kukuruzu se nalaze i željezo, magnezij i fosfor, kao i cink. Zbog različitih hranjivih supstanci koje sadrži, kukuruz smanjuje mogućnost nastanka brojnih bolesti. Prije svega, dobar je u prevenciji Alzheimerove bolesti, kao i bolesti srca. Pošto snižava nivo holesterola u krvi i smanjuje njegovu apsorpciju, pogodan je i za one koji boluju od kardiovaskularnih bolesti.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17