ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Njega lica i tijela

 

IMG_20200826_124215.jpg

Svi volimo mekanu i njegovanu kožu, ali prije svega treba misliti na njeno zdravlje, ipak je koža najveći organ i njena važnost u zaštiti tijela je nemjerljiva, stoga s velikim oprezom treba birati preparate za kožu lica i tijela.

Upravo na ovu temu smo razgovarali s Amrom Neslanović koja je zajedno sa svojom sestrom Eminom Ibreljić pokrenula radionicu prirodnih sapuna Bubble Soap u Kiseljaku. Ideja o izradi sapuna se rodila otprilike prije  godinu dana i može se reći da je plod razmišljanja i jedne i druge.

Začarani krug

U istom razdoblju Amra i Emina su počele više obraćati pažnju što nanose na svoju kožu. Hrane li industrijski preparati zaista kožu ili joj daju prividan sjaj i dugoročno oštećenje i u konačnici ozbljine probleme?

„Surova realnost jeste da kad jednom počnete čitati etikete na bočicama, ostanete prestravljeni šta nam to sve prodaju kao njegu i kvalitet. Skoro sve velike kozmetičke tvrtke koriste kemikalije koje samo daju privid njegovanosti dok ispod sloja silikata vaša koža proživljava pakao“, rekla nam je Amra i dodaje da što više nanosimo preparate, to nam oni više trebaju, a kao najstrašnije od svega izdvaja da proizvodi, posebice koje žene koriste, u izobilju sadrže tvari koje uzrokuju karcinom te poremećaj u radu hormona i žlijezda.

Sam svoj majstor

Strahujući da preparati koje nabavljaju u tržnim centrima više šteti nego što pomažu ili bar štite kožu, sestre Amra i Emina zabavile su se vlastitom izradom prirodnih sapuna.

„Iz svega toga rodila se ideja kako bi bilo super da pravimo nešto svoje, što je kvalitetno i  što će nama odgovarati. Budući da ja u tom razdoblju nisam bila zaposlena, svakako sam imala potrebu negdje usmjeriti  višak energije“, priča nam Amra.

 

 

 

 

 

Prvo sebi, pa ostalim

Nakon istraživanja na pouzdanim internetskim stranicama, ali znajući da su se i prije poizvodili domaći sapuni od sirovina u kući i oko kuće prvi sapun je nalikovalo strinskom kabašu.

„Za razliku od kabaša koji zategne kožu kao da ste bili na botox tretmanu (kako znam ne pitajte), moj sapun ju je činio mekanom i svilenkastom i nisam imala čak potrebu za losionom. Tada sam znala da ću ih uvijek praviti, pa ako ništa za sebe“, međutim uživanje u njegovanoj koži na zdrav način Amra je nesebično podijelila s drugim ženama.

 „Počela sam eksperimentirati s različitim uljima, istraživati njihovu ljekovitost, stvarati boje od različitih začina. Sapune sam poklonjala  drugaricama i njihovim mamama.  A onda su me one počele ispitivati kada ću pravit još i da su spremne platiti samo da im takav opet napravim. To mi je dalo vjetar u leđa i odlučila pretvoriti hobi u nešto veće. Zaista, kada radite nešto što volite i sa dobrom namjerom, putevi se sami otvaraju“, rekla je Arma za Art.info.

Izgled prodaje, kvaliteta zadržava

Iako  malo povučenija, Amrina sestra Emina uvelike je pomogla pri razvoju Bubble Soap Kiseljak iskoristivši svoju kreativnost, čija je uloga neizostavna.

„U međuvremenu i sestra je naučila kako da ih pravi, a kako je njoj kreativna strana oduvijek jača, tako da sada pored kvalitete  imamo lijep izgled i ambalažu. I tako smo stvorile Bubble Soap. Radi se o sapunima koji se dobivaju hladnim procesom saponifikacije i bogati su glicerinom koji kožu hidrira i daje joj mekoću i svilenkastost.  Sastoje se od ulja kao što su maslinovo, kokosovo, ricinusovo, te raznih  eterečnih ulja i  hladnoprešanih butera“, naglašavaju sestre.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

🌺Zašto prirodni sapun? 🔻Prilikom izrade sapuna stvaraju se velike količine glicerina - sredstvo koje je neophodno za hidrataciju i očuvanje vlažnosti kože. Ono što fabrike rade jeste da glicerin prilikom procesa uklanjaju iz sapuna i koriste ga za druge proizvode (pa tako imate kreme sa ekstra glicerinom) a dobiveni sapun, gelovi za tuširanje i sl. uzrokuju iritacije i isušuju kožu. Takva koža zahtjeva konstantno nanošenje krema i losiona kako bi povratila hidrataciju (win-win za koga?! 🤔) 🔻Dalje, u komercijalnim proizvodima redovno u sastavu možete naći hemijski tretirane tvari i toksine kao što su parabeni, sodium laureth sulfate i sl. Budući da je koža apsorbirajuća, 60% tih hemikalija završava u organizmu što na duge staze može dovesti do stvaranja kancera. 🌺Za razliku od komercijalnih, prirodni sapuni izrađuju se na bazi ulja kao što su maslinovo, kokosovo, palmino koja su bogata vitaminima pa su korisni i za osobe sa osjetljivom kožom i one koji pate od kožnih bolesti kao što su psorijaza, ekcem, akne.. 🌺U ovisnosti od sastava sapuna dejstva su zaista raznolika. Ono što je primarno jeste da djeluju antifungalno i antibakterijski, postižu svjetliju i zdraviju put, aromaterapijski učinak i ono što ćete prvo primjetiti nakon tuširanja jeste - mekana i svilenkasta koža. 💖 #handmade #soap #prirodnakozmetika #sapun #priroda #bosnaihercegovina #madeinbih #travnik #kiseljak #sarajevo

Objavu dijeli Bubble Soap (@bubblesoap_handmade)

 

 Potrebe kupaca na prvom mjestu

Trenutno su u prodaji četiri vrste sapuna; jedan namjenjen za lice i tri za tijelo i ruke.

Iako ističe da svijest o prirodnim proizvodima nije na zavidnom nivou, te zbog slabe potražnje slaba je i ponuda takvih proizvoda, Bubble Soap će u ubrzo plasirati još nekoliko vrsta sapuna za različite namjene i tipove kože.

„Cilj nam je da se razvijamo polako i slušamo naše kupce i na taj način stvaramo nešto zaista zdravo, kvalitetno i potrebno“, poručuju Amra i Emina.

Svoje sapunčiće za zdravu kožu možete naručiti preko Instagram ili Facebook profila kao i na broj 062 004 040 

T. Šušnjara

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17