ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
SAD podržava ovu terapiju

krvna-plazma.jpg

 U nedostatku efikasne terapije u borbi protiv koronavirusa, ljekari u cijelom svijetu pokušavaju spasiti ljudske živote transfuzijom krvne plazme onih koji su se već oporavili od virusa COVID-19. Znanstvenici i ljekari pojašnjavaju da je krvna plazma bogata antitijelima koji su korisni u borbi protiv koronavirusa.

Manja smrtnost

Američki predsjednik Donald Trump kazao je kako je u Sjedinjenim Američkim Državama odobreno liječenje oboljelih od koronavirusa krvnom plazmom te naglasio da će ovo otkriće spasiti brojne živote. 

-Ovo je povijesni napredak u borbi protiv koronavirusa, a uskoro možemo očekivati i cjepivo. Oko 100.000 Amerikanaca je na redu da primi ovu terapiju koja rezultira značajnim smanjenjem stope smrtnosti među zaraženima - pojasnio je Tramp

Kako ističe bh. infektolog Ednan Drljević, o liječenju zaraženih krvnom plazmom govori se u posljednjih četiri-pet mjeseci.

- Liječenje krvnom plazmom radi se već kod nekih drugih bolesti. I u Srbiji su ranije najavili da će i oni pokušati zaražene liječiti na taj način, ali očito nisu u tome uspjeli, jer za to je potrebno jako puno građana koji su preboljeli koronavirus. Ja to ne poimam kao nešto revolucionarno, ali jeste dobra vijest. Ali pitanje je kada je treba dati pacijentima, u kojoj fazi bolesti, kome je davati... Volio bih da je nađen neki lijek koji ima značajnu učinkovitost, nešto više nego što ima krvna plazma - kazao je Drljević.

 

drljevi-ednan.jpgDrljević: Ipak je potreban lijek čija je učinkovitost značajnija
Foto: avaz.ba

Točni podaci

Infektologinja Nina Hrabač navodi da se krvna plazma u nekim slučajevima pokazala učinkovitom u liječenju oboljelih od koronavirusa. 

-Amerika je ne bi tek tako promovirala kao lijek, a da prije toga nisu urađena valjana istraživanja- kazala je za “Avaz” Hrabač.

Iako dokazi upućuju na to da bi krvna plazma mogla imati dobar efekt u liječenju oboljelih od korone, sve je još u eksperimentalnoj fazi i preciznijih informacija o efikasnosti tog načina liječenja još nema, navodi pulmolog Mujo Hošić.

- Širom svijeta su je probali iskoristiti, ali još nitko nije izašao s točnim podacima koja količina plazme bi bila poželjna u liječenju. Također, niko sa sigurnošću ne može tvrditi kolika je jačina imuniteta osobe koja je preboljela koronavirus, koliko antitijela bude u krvi, i automatski u plazmi, i u kojoj dozi bi ona trebala biti upotrijebljena - rekao je Hošić.

Specijale bjelančevine

U teoriji, liječenje krvnom plazmom je jednostavno i logično. Oporavljeni su uspjeli pobijediti virus upravo zahvaljujući tome što je njihov imuni sistem ''shvatio'' kako da se izbori s njim i napravio antitijela, specijalne bjelančevine koje neutraliziraju virus.

Ove bjelančevine (imunoglobulini) nalaze se u krvi, točnije u njenom tečnom dijelu - plazmi. Plazma je krv bez krvnih ćelija, a dobiva se centrifugiranjem pune krvi.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17