ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
‘Dental Aesthetics’ Kiseljak

dental_aesthetics7.jpg
Foto: ‘Dental Aesthetics’ Kiseljak

Vjerovatno su se mnogi od nas upitali, tijekom odrastanja i sazrijevanja, kako poboljšati kvalitet svog života, zdravlje i samo poimanje ljepote, a jedno od pitanja koja se neminovno nametnu u tom procesu razmišljanja jeste kako održati svoj osmijeh lijepim, zube bijelim i pravilnim? Na ta pitanja najbolje odgovore može nam dati ortodoncija, grana stomatologije čiji je glavni zadatak ispravljanje zuba fiksim i mobilnim ortodontskim aparatima.

Brojna rješenja za naše zdravlje, ali i ljepotu, nudi nam upravo ovo zanimanje, a profesionalci iz ove struke mogu odgovoriti na sve zahtjeve koje pred njih postavimo, kao pacijenti. Takav je slučaj i sa zaposlenicima poliklinike ‘Dental Aesthetics’ iz Kiseljaka, koji su za portal visoko.co.ba dali odgovore o svojoj profesiji, ortodonciji općenito i načinima kako zaštititi svoje zdravlje i lijep osmijeh koji, neminovno, bivaju narušeni tijekom godina.

Iz razgovora sa specijalistkinjom Zuhalj Gavaz, saznajte na koji način funkcionira njihova poliklinika, kako i koje zahvate za naše zdravlje i idealan osmijeh izabrati, te zašto je ‘Dental Aesthetics’ pravo rješenja za naše probleme u vezi sa zdravljem i estetikom zuba.

Visoko.co.ba: Predstavite nam svoju ordinaciju, koliko dugo postojite, zašto ste se odlučili baš za ovo zanimanje.

DA: Poliklinika ‘Dental Aesthetics’ (skraćeno ‘DA’) iz Kiseljaka svoja vrata je otvorila polovicom 2016. godine. Otada, glavni fokus je na vraćanju osmijeha svim našim pacijentima kroz polivalentne usluge koje nudimo na jednom mjestu. U naše tri suvremeno opremljene ordinacije nudimo sve iz područja opće stomatologije, endodoncije, estetske stomatologije, ortodoncije, parodontologije, fiksne i mobilne protetike (krunice, mostovi i proteze), pa sve do ugradnje zubnih implantata. Trenutno nas radi 5 stalno uposlenih doktora stomatologije i specijalista, uz administrativno osoblje te vanjske suradnike.


Foto: ‘Dental Aesthetics’ Kiseljak

 

Moja osobna motivacija konkretno za poziv ortodonta je proizašla iz želje da ispitam koliko je moguće ispraviti dentalne nepravilnosti koje su prirodne, ali ne i pravilne, kako bi zubi imali svoju pravu funkciju i zadovoljavajuću estetiku. Mogu reći da posao koji radim zaista volim i uživam u njemu.

Visoko.co.ba: Dizajnirati osmijeh Vaših klijenata je velika odgovornost. Na koji način to činite, kako određujete šta je pravi izbor za Vaše klijente i kako da dođu do savršenog osmijeha?

DA: Nije tajna da svaki stomatolog mora imati u sebi barem 50% znanja psihologa. Doktor mora početi procjenjivati pacijenta od prvog susreta, slušati njegove želje te znati i njegove podsvjesne želje, a zatim i prezentirati svoje ideje koje bi u konačnici bile najbolje rješenje za pacijenta. Veliki čimbenik u svemu tome igra iskustvo, znanje te komunikacijska vještina doktora. U našoj poliklinici se možemo pohvaliti stručnjacima iz različitih oblasti stomatologije, ali zajednička crta je da se svakom pacijentu pristupa individualno od prvog pregleda, do samog tretmana. Vodimo računa prije svega o pacijentovim željama, potrebama ali i mogućnostima; nudeći nekoliko opcija kako bi se u konačnici zajedno opredijelili za najbolje moguće rješenje.

 

 

dental_aesthetics4-scaled.jpg
Foto: ‘Dental Aesthetics’ Kiseljak

Visoko.co.ba: Koji su najčešći uzroci nepravilnosti zbog kojih Vam se pacijenti javljaju i postoji li način da se one preveniraju?

DA: Brojni su razlozi zbog kojih nam se pacijenti javljaju. Sami uzročnici nepravilnosti se dijele na više skupina, a među njima su urođene anomalije, kao i vanjski čimbenici tijekom razvoja djeteta od sisanja prsta do cjelokupne loše brige o oralnoj higijeni.

Smatram da svaki polivalentni stomatolog, ali i roditelji moraju voditi računa o značaju kvara mliječnih zuba jer svaki taj kvar dovodi do defekta u morfologiji zuba, što ima za posljedicu brojne anomalije koje nastanu, a da ne govorim o prijevremenom vađenju zuba što dovodi do pomicanja zuba u smjerovima koji nisu pravilni. Takve nepravilnosti se onda ispravljaju mobilnim i fiksnim aparatićima.

Jedini način da se takve nepravilnosti donekle preveniraju leži u roditeljskoj odgovornosti da svoju djecu od malih nogu nauče da odlazak stomatologu ne treba biti strašno iskustvo i stvore tu zdravu naviku, kao i da vode brigu o pravilnoj ishrani i vođenju oralne higijene.

Foto: 'Dental Aesthetics' Kiseljak
Foto: ‘Dental Aesthetics’ Kiseljak

Visoko.co.ba: Postoji li neka starosna granica do koje ortodonstski aparati mogu da riješe probleme sa zubima ili to nema veze sa godinama?

DA: Starosna granica za početak ortodontske terapije ne postoji. Ipak bolje je reći da za svakog pacijenta postoji optimalno vrijeme za početak terapije u cilju postizanja najboljih rezultata u što kraćem vremenskom periodu. Tako da je za prvi pregled najbolja dob za ortodontski pregled između 7. i 8. godine djeteta kako bi se pratio rast i razvoj od malih nogu.

Iako većinu pacijenata čine djeca, u zadnje vrijeme je sve veći broj odraslih pacijenata koji nose fiksne aparatiće zbog ispravljanja ortodontskih nepravilnosti, ali i osiguravanja povoljnog prostora i uslova za protetsku i implantološku rehabilitaciju. Brojni zadovoljni osmijesi koji izađu iz naše poliklinike su nerijetko rezultat suradnje cijelog našeg stručnog tima.

Ukratko rečeno, terapija koja je započeta u optimalno vrijeme završava se u kraćem roku i postiže se idealan zagriz, estetika te stabilnost rezultata. Dok u kasnijoj dobi je neke ciljeve teško postići jer su mogućnosti ograničene i onda se nastoji postići najbolje rješenje u skladu sa tim mogućnostima.

 

Foto: 'Dental Aesthetics' Kiseljak
Foto: ‘Dental Aesthetics’ Kiseljak

Visoko.co.ba: Mnogim ljudima je kočnica strah od posjete stomatolozima. Šta kažete na to? Imate li savjet kako prevladati taj strah u korist vlastitog zdravlja?

DA: To je neosporiva činjenica, a poznat je podatak da 7-10% odraslih ljudi ima strah od posjete stomatologu. Navedena fobija vodi ka tome da se posjeti u potpunosti zanemare, što ima za posljedicu loše stanje zuba i desni, bolove i opće zdravstvene probleme. Jedan od načina na koji se strah može prebroditi jeste da se djeca odmalena navikavaju na posjete stomatologu, a ne da dolaze kada osjete bol jer onda to sjećanje pohrane kao traumu. Što se odraslih pacijenata tiče, mogu dati nekoliko metoda i načina kako da pobijedite taj strah.

Za početak je najvažnije izdvojiti što Vas konkretno plaši. Ako je uzrok neki određeni stomatolog – činjenica je da nisu svi takvi. Ako je u pitanju sama intervencija – isto tako ne znači da će svaki put iskustvo biti loše, ili ako je u pitanju loš osjećaj u ležećem položaju – danas se uz moderne stomatološke stolice taj problem riješi pritiskom na dugme.

Dakle nađite stomatologa koji baš Vama odgovara – da ‘ima uši’ za Vaše probleme i da reaguje na to što kažete. Strah se lakše prevaziđe kada kažete koji je uzrok, a bude lakše i kada znate tačno šta će se raditi i koliko će trajati. Recimo meni je lično to ugodnije, iako se ne bojim stomatologa. Predlažem da uvijek krenete postepeno, od malih stvari, a to će Vam dati priliku da upoznate način rada stomatologa, pa će Vam kasnije biti lakše jer su redovne stomatološke kontrole od velikog značaja za zdravlje. Sretno!

 

 

 

 

 

 

 

 

 0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17