Zbog ljetnih vrućina ne morate se odreći trčanja, ali važno je pridržavati se određenih pravila kako biste izbjegli moguće opasnosti, poput dehidracije, pa i sunčanice.

Fizička aktivnost na temperaturama iznad trideset stupnjeva Celzijevih osjetno opterećuje tijelo i kardiovaskularni sustav. Vrućine uzrokuju i porast temperature tijela koje reagira tako da se više znoji, povećavaju se otkucaji srca i proširuju se krvne žile.

No, dobro je da se više znojimo jer ono pomaže u rashlađivanju tijela – kako se znoj isparava kroz kožu, s njime se isparava i vrućina. Poblem je kada vrućinu prati sparina jer se znoj tada teže isparava zbog velike količine vlage koja je već u zraku. Zbog toga se brže možemo osjećati iscrpljenima i dehidriranima.

Kako biste tijekom trčanja po vrućinama izvukli maksimalne rezultate bez ugrožavanja zdravlja i vlastite sigurnosti, slijedite idućih osam pravila.

1. Započnite u laganom tempu 
Dajte tijelu vremena da se privikne na više temperature. Izbjegavajte intenzivne treninge tijekom prvih jako vrućih dana i počnite polagano. Malo po malo povećavajte intezitet vježbanja i dopustite tijelu da se aklimatizira.

Ne zaboravite: Vrućina utječe na brzinu otkucaja srca tako da se oni povećavaju. Ako trčite s monitorom za brojanje otkucaja srca, zapamtite da visoke temperature ubrzavaju puls čak i ako trčite uobičajenim tempom. Zbog toga bi bilo dobro da trčite malo sporije. Što ste u boljoj kondiciji, to će se tijelo bolje nositi s vrućinom, te se otkucaji srca neće znatno povećati.

2. Izbjegavajte podnevne vrućine
Tijekom ljetnih mjeseci vrlo je važno izabrati pravo doba dana za trčanje. Svakako izbjegavajte trčati usred podnevnih vrućina, te birajte jutro ili večer. U to doba dana nije samo ugodnije već je i manje ozona u atmosferi. Visoke vrijednosti ozona mogu iziritirati oči i dišne puteve.