ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Vježba pobjednica

plank

Foto:ilustracija 

Vježba mirovanja, daska ili plank jedna je od najpopularnijih vježbi i izvodi je svatko tko želi učvrstiti čitavo tijelo, i to jednim potezom.

Osim što jača središnji dio tijela, zvani core, plank jača i prsa, ruke, leđa i stražnjicu, a ako se izvodi na pravilan način pomaže i poboljšati držanje tijela. Najbolje je to što za izvođenje ovog dinamičnog pokreta nije potrebna nikakva oprema – izvodi se isključivo sa snagom i težinom vlastitog tijela.

Bez obzira na to izvodite li niski ili visoki plank, težina tijela balansira na rukama i nožnim prstima. Na taj način upregnuti su mnogi mišići u tijelu, posebice mišići u prednjem dijelu abdomena koji podupiru kralježnicu, ali i organe, smještene u tom području, drže na mjestu. Znamo ih i kao six pack jer trbušnim mišićima daju oblik i definiciju.

Pri izvođenju planka također maksimalno rade dijagonalni trbušni mišići koji "stišću" struk te djeluju kao stabilizatori koji podupiru donji dio leđa. Uzrok boli u donjem, odnosno lumbalnom dijelu leđa, često leži u ovim oslabljenim mišićima.

Kada se govori o središnjim mišićima tijela, ljudi često misle samo na trbušne mišiće. No, taj core dio uključuje i kukove i donji dio leđa. Štoviše, kukovi imaju veliku ulogu u tome da plank bude što čvršći. Aktiviranje i osvještavanje tih mišića pomoći će da u planku ostanete duže, ali i da držite tijelo u pravilnom položaju. Kada stisnete kukove, olakšavate donjem dijelu leđa da ne propadne, odnosno da ostane u ravnini, što je jako važno kod izvođenja planka.

plankk

 

Aktiviranjem mišića gornjeg dijela tijela smanjuje se pritisak na trup tijela (core) te je lakše duže ostati u planku. Držanje kralježnice u neutralnom položaju također će smanjiti pritisak na vrat, a izdržavanje planka bit će manje nelagodno.

Za početnike je preporuka držati plank 15 sekundi (barem probajte tome ciljati), zatim povećavajte na 30, 45, 60 sekundi, i tako dalje. Izbjegavajte raditi čestu grešku koja nepotrebno otežava izvođenje vježbe: gledanje u sat. Umjesto da mukotrpno gledate kako sekunde prolaze (želeći da prođu što brže), podesite alarm.

Ne zaboravite koristiti i disanje, duboko udišite i izdišite što će također olakšati vježbu. Fokusirajući se na vlastiti dah odvratit ćete misli s osjećaja nelagode koji se može javiti tijekom vježbanja. 

Najbolji način da držite plank duže? Vježba, vježba i vježba. Što više izvodite ovu vježbu, to ćete imati više snage i izdržljivosti i moći ćete duže ostati u položaju. Kada imate osjećaj da više ne možete, motivirajte sami sebe da izdržite još par sekundi.

 

Izvor:zadovoljna.hr

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17