ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Koraci zdravlja

biciklo

Svakodnevne gužve u prometu, veliki troškovi za lična vozila i problemi pronalaska parkinga, samo su neki od razloga zbog kojih nerijetko razmišljamo o bržim, isplativijim i zdravijim vidovima transporta. Zato Vam donosimo alternativne opcije koje su bolje ne samo za vas, nego i okoliš, jer doprinose smanjenju stope štetnih čestica u zraku.

Koraci zdravlja

Ljeto nam je i zvanično stiglo i sad je najbolji trenutak da se više krećemo i provodimo vrijeme na zraku. Nakon višemjesečnog boravka u kući, minimalnog kretanja među ljudima i smanjenja fizičke aktivnosti, uzrokovanih mjerama zaštite koje su na snazi zbog pandemije COVID-19, krajnje je vrijeme da krenemo u nadoknadu propuštenog.

Hodanje je najjednostavnija fizička aktivnost, čije dobrobiti često potcjenjujemo. Naučnici navode da fizička aktivnost može uzrokovati hemijske promjene u mozgu, poput oslobađanja endorfina, što vam može značajno poboljšati raspoloženje. To, zauzvrat, može pozitivno utjecati i na vaš nivo motivacije i samopoštovanja, povećavajući nivo energije i samim time vašu efikasnost na poslu. Američka istraživanja su pokazala i da ljudi koji svaki dan hodaju barem 1 kilometar znatno smanjuju rizik od srčanih bolesti, bolova u leđima, demencije, depresije i pretilosti. Hodanje tjera srce da pumpa krv i poboljšava cirkulaciju, a bolji protok krvi osigurava organizmu da dobiva dovoljno krvi bogate hranjivim tvarima potrebne za optimalno zdravlje. Paralelno, šteta za okoliš ne postoji.

Obzirom da su mnogi i dalje na oprezu kada je u pitanju širenje pandemije, vožnja javnim prijevozom je vidno smanjena, te korisnici biraju alternativne opcije kao što je šetnja, vožnja biciklom, iako ostali i dalje koriste automobile.

Eksperti koji rade na Projektu energetske efikasnosti za BiH (BEEP - Bosnia Energy Efficiency Project), savjetuju da, ukoliko putujete na posao automobilom, razmislite o šteti koju na ovaj način nanosite okolišu. Automobili, autobusi i kamioni, glavni su uzročnici zagađenja zraka. Dim koji ispuštaju može sadržavati karbon monoksid, dušične okside, ugljikovodike, olovo i razne druge čestice, koje u konačnici svi udišemo. Hodanjem ili vožnjom biciklom ne samo da pomažete u borbi protiv globalnog zatopljenja, već i borbi protiv zagađenja okoliša.

 

Bajkomanija

Pored toga što je najjeftinije prijevozno sredstvo, biciklo je ekološki prihvatljivo jer ne zagađuje okoliš, te znatno doprinosi zdravlju. Upravo zbog toga, odabirom ovog načina prijevoza, štedite novac, dovodite tijelo u formu i pomažete okolišu. Mnoge studije ističu vožnju biciklom kao jako bitnu u smanjenju rizika od srčanog i moždanog udara, šećera u krvi i krvnog pritiska. S biciklom lako prolazite kroz sve gužve, ne kasnite na bitne sastanke, ne morate da brinete za parking, a usput vježbate i udišete svjež zrak. Vožnja biciklom 25 minuta dnevno, umjesto vožnje automobilom, smanjuje emisiju ugljičnog dioksida za 165 kg na godinu.

 

Jeftinija i ekološki osvještenija vožnja

Bez obzira da li svaki dan putujete na posao ili povremeno uživate u prirodnim bogatstvima koje nudi vaša sredina, tzv. carpooling je nešto što će vam biti od koristi u mnogo čemu. Brojne su prednosti dijeljenja prijevoza. Trošak putovanja je niži jer ga dijele svi putnici, a zbog korištenja manjeg broja vozila carpooling je ekološki prihvatljiviji način prijevoza. Carpool možete nuditi vi, a ukoliko nemate svoje vozilo, isti možete dogovoriti s nekim od članova porodice, kolegama sa posla, prijateljima, pa čak i poznanicima koje smatrate odličnim saputnicima. Velika emisija štetnih plinova, gužve u prometu i potrošnja neobnovljivih izvora energije samo su neke od negativnih posljedica velikog broja vozila u prometu. Na ovaj način, pomažete okolišu, a vi uživate u ekonomičnijim i zanimljivijim vožnjama do svoje destinacije.

Zato vas izazivamo da sljedeći put kada negdje krenete odaberete zdraviju varijantu dolaska do destinacije, bila to lagana šetnja, vožnja biciklom ili, u krajnjem slučaju, pridružite se kolegama u zajedničkoj vožnji na posao.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17