ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Mnogobrojne koristi

ljuska jajeta

Osim što je najčešće korištena namirnica kao sastojak u receptima ili kao obrok, jaje ima niz vrijednosti i nakon što potrošimo njegov sadržaj. Naime ljuska jajeta prijatelj je kućanstva, a njegove moći koristili su naši stari i to s razlogom. Poznato je da ljuska jaja sadrži 90% kalcija i da je najbolji prirodni izvor tog minerala. Kada pripremamo kolače, žumanjak i bjelanjak iskoristimo, a ljusku bacimo. A zašto ljusku bacamo? Ljuska se može iskoristiti na puno, puno načina.

LJUSKE OD JAJA U VRTU

Ljuske jaja su korisne u vrtu i mogu se koristiti za sve, od organskog gnojiva do deratizacije. Najprije treba napomenuti da je skupljanje ljusaka dugotrajniji proces (osim ako niste veliki ljubitelj kuhanih jaja i niste ih skupljali za Uskrs). Nakon svakog “guljenja”, isperite ljusku i ostavite da stoji na zraku u nekoj običnoj posudi (ne zatvarati). Odmah vam kažemo da se apsolutno ništa neće osjetiti niti će se širiti ikakav smrad stoga je “sigurno” sušiti ljuske jaja i unutar doma.

Nakon sušenja iskidajte ljuske na manje komadiće, možete čak “zaposliti” i djecu ili unuke da drvenim žličicama razbijaju ljuske kako biste si oslobodili mjesta za skupljanja još ljuski (primijetit ćete da im ne treba dugo da se posuše).

ORGANSKO GNOJIVO

Kada se pospu sitni komadići ljuske jaja po tlu ono će vašim biljkama dati zdravu dozu kalcija. Iako su dušik, fosfor i kalij najvažniji za zdrav rast biljke, kalcij je također bitan za izgradnju zdravih „kostiju” tj. stanične stjenke biljke. S obzirom da su pune kalcijevog karbonata, jaja su odličan način kako “dostaviti” ovaj mineral u tlo.

Budući da je potrebno nekoliko mjeseci korijen biljke apsorbira ljusku jajeta, preporuča se posipanje u jesen. Na taj način će više ljuske dospijeti u tlo do proljeća.

RJEŠENJE ZA ŠTETOČINE U VRTU

Jedan sloj razmrvljenih ljuski jaja će svakako odvratiti nametnike i štetočine (bile one velike ili male) od vaših biljaka. Mnogi nametnici ne vole miris bjelanjka što ih čini odličnim prirodnim rješenjem.

HRANA ZA PTIČICE

Kao i biljke i ljudi, ptice također imaju koristi od malo kalcija u svojoj prehrani, osobito ženke koje trebaju dodatnu dozu kalcija prije i nakon polaganja jaja. Da biste napravili prirodnu hranu za ptice, napravite sterilizaciju ljusaka ostavljajući ih u pećnici (nakon korištenja pećnice, dok se hladi). Zatim ih zdrobite u fine komadiće i pomiješajte sa sjemenkama za ptice, bacite po tlu vrta ili u posudice koje uvijek koristite za ostavljanje sjemenki.

PROTIV PROLJEVA KUĆNIH LJUBIMACA

Ako vaš kućni ljubimac (pas) dobije proljev, usitnite ljusku od jaja u prah i njime pospite hranu. Možete napraviti prah od veće količine ljuski tako da ih zdrobite u blenderu ili mlincu za kavu i spremite u hladnjak.

ZA BRŽI RAST SJEMENA

Kako bi potaknuli što brži i kvalitetniji rast nekog sjemena iskoristite ljuske od jaja. Polovicu ljuske napunite zemljom, u nju stavite sjeme i sve skupa posadite u zemlju. Kako će se vremenom ljuska razgrađivati tako će mladoj biljci davati hranjive tvari.

OČISTITE ODVODE UZ POMOĆ LJUSKE

Nekoliko ljuski jajeta sitno zdrobite i ubacite u odvod, te pustite vodu da teče. Pod mlazom će ljuska prolazeći kroz cijevi na sebe pokupiti nečistoće i masnoće te ih ukloniti.

IZBJELJIVAČ RUBLJA

Ljuske kao izbjeljivač rublja. Zdrobljene ljuske nekoliko jaja stavite u laganu platnenu vrećicu i ubacite u mašinu za pranje rublja koje će nakon pranja imati lijepu, čistu bijelu boju.

 

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17