ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Jestivi cvjetovi

cvjetnica cvijece jaglac

Svi se veselimo kada nakon zime ugledamo ovu biljku. Tijelo je nakon zime iscrpljeno, a jaglac ima itekako blagotvorno i ljekovito djelovanje. Omogućite svom organizmu okrepu ovom biljkom i na njoj bazirajte jela, juhe, čajeve.

Poznato je da su cvjetovi jaglaca jestivi, a od njih se može pripremiti čaj koji smiruje kašalj. Od korijena i rizoma se također prave čajevi za smirivanje kašlja i infekcija dišnih puteva, a osobito dobro djeluje kod bronhitisa.

Obični jaglac prvi je vjesnik proljeća. Mladi listovi izuzetno su bogati vitaminom C, a može ih se jesti na salatu, u juhama, miješanim varivima i vitaminskim čajevima. Iako nije osobito ukusno, pomaže protiv proljetnog umora. Ovu vrstu jaglaca naći ćemo u cvatu od kraja veljače do travnja, najviše na sunčanim, suhim livadama i obroncima, u voćnjacima, uz grmlje i na svjetlijim mjestima u listopadnim šumama. Lišće jaglaca ubrajamo među najbogatije izvore vitamina C.

Za pripremu svježih salata mogu se upotrebljavati samo posve mladi listovi. Iako nisu osobito ukusni, mogu se jesti usitnjeni i izmiješani s drugim biljem. Od mladih listova mogu se priređivati juhe i miješana variva, umaci i vitaminski čajevi. Budući da sadrže tragove saponina ne treba ih jesti u prevelikim količinama.

SAKUPLJANJE

Listove i cvjetove brati u vrijeme cvatnje. Korijenje se skuplja od početka jeseni do početka zime. Korijenje očistiti od zemlje, dobro oprati u hladnoj vodi te sušiti na toplom mjestu ili u pećnici na 50 C. Od mladih proljetnih listova mogu se pripremati juhe, variva, umaci, čajevi. Listove i cvjetove možete dodati različitim salatama. Evo nekoliko ideja s jelima i čajevima od jaglaca.

Kao i kod svih biljaka, nemojte pretjerivati s količinama, jer zbog prisutnosti saponina veće količine mogu uzrokovati mučnine.

Sve podvrste običnog jaglaca (ima ih različitih boja) mogu se jednako upotrebljavati kao lijek i hrana. Uzgojene vrste jaglaca (hibridi) nemaju ljekovita svojstva i služe samo za ukras. To su obično oni raznobojni jaglaci žarkih boja. Osim običnog jaglaca postoje visoki i proljetni  jaglac. Sve te vrste jaglaca jednako se koriste u narodnoj medicini i smatra se da imaju slična ljekovita svojstva.

LJEKOVITOST

Ljudi sakupljaju jaglac jer znaju kako umirujuće djeluje na srce i živce. Beremo cijeli gornji štitasti cvat.

Jaglac čisti krv, uklanja iz tijela štetne tvari koje uzrokuju bolesti kostiju i zglobova (reuma i giht) te pomaže stvaranju crvenih krvnih tjelešaca. Neki čak smatraju da štiti od moždanog udara.

Jaglac jača srce te pomaže kod srčanih tegoba, lupanja srce i upale srčanog mišića. Odlično je sredstvo za jačanje živaca, ublažava migrene i glavobolje te pomaže kod nemira, nervoze i nesanice.

Jaglac regulira neredovite menstruacije. Pospješuje bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće te pomaže kod bubrežnog i mokraćnog kamenca ili pijeska (to se pogotovo odnosi na čaj od korijena).

Jaglac je u cijelosti ljekovita biljka, međutim najljekovitiji dio jaglaca je korijen. Najvažnija ljekovita tvar jaglaca je saponin, zbog kojeg je jaglac vrlo djelotvorno sredstvo protiv kašlja i za iskašljavanje. Cvjetovi sadrže saponin, flavonoide i malu količinu vitamina C. Mala količina saponina nalazi se i u listovima koji sadrže i provitamin A i veliku količinu vitamina C.

 

 

Nikolina J/artinfo..ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17