ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
MIA LUKIĆ ANTIĆ

korona borba ilustra

Foto: https://nedavimobeograd.rs/

 

MIA LUKIĆ ANTIĆ – SAVJET PSIHOLOGA KAKO SAČUVATI PSIHIČKO ZDRAVLJE U DOBA CORONE

Zadesilo nas je vrijeme kada smo svi osim što smo izolirani fizički, također i na neki način u psihičkoj samoizolaciji. Teško je ostati pri zdravom razumu kada si prisiljen provoditi vrijeme u jednoj ili dvije prostorije, a pri tome imaš i osjećaj zatvora u vlastitom domu.

Kontaktirali smo Miu Lukić Antić, magistru psihologije i Gestalt psihoterapeuta, koja je trenutno uposlena kao policijski psiholog. Mia je za naš portal odgovorila na neka pitanja i dala nam smjernice kako se „izvući“ iz cjelokupne situacije zdravog, ne samo fizičkog, nego i psihičkog zdravlja.

Kako se nositi s cjelokupnom situacijom koja nas je zadesila?

„ Onog trenutka kada više nismo u mogućnosti da promijenimo okolnosti pozvani smo da promijenimo sebe.“ V. Frankl

Ovih dana, suočeni smo s nizom novih pravila, odredbi, naredbi i restrikcija kojih se trebamo pridržavati, kako bi zaštitili sebe i druge. Pandemija korona virusa, navela je ljude da panično kupuju, konstantno pretražuju društvene mreže u potrazi za najnovijim informacijama te da se socijalno distanciraju i smanje kretanje, kako bi usporili širenje virusa.

Kako se pandemija širi, normalno je da osobe iskuse različite misli i emocije, uključujući stres, preplavljenost, anksioznost, brigu i strah, te da različito reagiraju na situaciju u kojoj se nalazimo.

Moramo biti svjesni da  nam reagiranje s mjesta straha i panike, dugoročno neće donijeti ništa dobro, te da je veoma važno smanjiti stres i brinuti se za svoje psihofizičko stanje tijekom ove krize.

Informacije nam dolaze jako brzo, stoga je jedan od imperativa  odvojiti prave od „lažnih“ vijesti. Budite svjesni da sve što čujete o virusu ne mora biti točno.  Koristite informacije koje dobijate od Vaših zdravstvenih ustanova ili Svjetske zdravstvene organizacije, te poduzmite mjere osobne zaštite koje Vam se nalažu. 

Kako se relaksirati?

Često kažemo kako nemamo vremena da predahnemo. Ova situacija pozvala nas je da budemo ovdje i sada, da se zaustavimo i pogledamo u ono što jeste i u ono što jesmo. Povezujte se. Pročitajte knjigu koju već dugo želite, slušajte glazbu, kuhajte, naučite novi jezik. Na društvenim mrežama nudi nam se veliki broj besplatnih tečajeva, online predstava i programa, otkrijte novi hobi.

Također, ukoliko osjetite da ste preplavljeni svim što se događa oko vas i u vama, zatražite pomoć stručnjaka. Niz psihologa i psihoterapeuta u ovim trenutcima besplatno nudi pomoć i podršku za sve one kojima je potrebna. Napravite plan kako i od koga tražiti pomoć za potrebe tjelesno i mentalno zdravlje.

 

mia-antic-lukic.jpg

Foto: Mia Lukić Antić

Kako sačuvati mentalno zdravlje?

 Važnost mentalnoga zdravlja se, na žalost, još uvijek podcjenjuje, iako smo svjesni da nema zdravlja bez mentalnoga zdravlja. Svijet je trenutno veoma stresno mjesto, a ljudi su s razlogom zabrinuti zbog stvari koje im se svakodnevno plasiraju. Oslonite se na tehnike koje su Vam ranije pomagale da se nosite s nevoljama:

  1. Naučite kako se zaštititi od virusa – održavanje higijene, samoizolacija, socijalno distanciranje.
  2. Ograničite čitanje vijesti – odaberite termin u kojemu će te se informirati o trenutnoj situaciju u našoj zemlji, ali i u svijetu. Ostatak dana iskoristite da radite druge stvari, i trudite se da ne provedete dan scroll-ajući vijesti.
  3. Održavajte socijalne kontakte – socijalno distanciranje nije socijalno izoliranje. Koristite tehnologiju kako bi produbili odnose s obitelji i prijateljima, razgovarajte o svakodnevnim stvarima, prisjetite se stvari koje će vas nasmijati.
  4. Održavajte dnevnu rutinu koliko je to moguće – ako ste prisiljeni ili ste sami odabrali da vrijeme provedete doma, kreirajte nove rutine. Doručak, kava ili pjevanje omiljene pjesme dok se tuširate. Rutina će pozitivno djelovati na vaše misli i osjećaje.
  5. Budite svjesni – kako god da se osjećate u ovome trenutku, to je u redu. Dopustite sebi da primijetite i izrazite svoje osjećaje. Vodite dnevnik, meditirajte, slušajte glazbu, pogledajte motivacijske TED govore na youtube-u..
  6. Brinite se o fizičkom zdravlju – jedite zdrave obroke, vježbajte. Društvene mreže Vam, također nude pregršt besplatnih online treninga koje možete raditi doma.
  7. Budite strpljivi!

Nadamo se da su vam pomogli savjeti koje nam je Mia uputila, te da ćemo se ubrzo svi sresti na šetnici, u parku, zdravi, veseli i nasmijani!

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17