ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Savjeti

izolacija.jpg

 

Osnovno pravilo je da ostanete kod kuće i izbjegavate bliski kontakt s drugim ljudima. Bliskim kontaktom smatra se kontakt na udaljenosti manjoj od 2 metra u zatvorenom i manjoj od 1 metra na otvorenom prostoru dulje od 15 minuta - upute su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pogotovo izbjegavajte kontakt sa starijim ljudima, kroničnim bolesnicima i trudnicama. Ako ste bili izloženi riziku od zaraze novim koronavirusom, ostankom kod kuće štitite svoje prijatelje, kolege i širu zajednicu. Vaš ostanak kod kuće također doprinosi suzbijanju i sprječavanju širenja virusa.

Prvo je pravilo kućne izolacije iz stana/kuće izdvojiti starije osobe i djecu. Osoba u kućnoj karanteni ne smije izlaziti iz kuće, neka boravi u zatvorenoj prostoriji odvojena od ukućana, a prostoriju u kojoj boravi neka što češće prozračuje i što manje iz nje izlazi.

Kuhinju treba koristiti u različito vrijeme od ukućana, dobro je nositi zaštitnu masku dok se boravi u prostorijama koje koriste i ukućani. Obroke valja odnijeti u izoliranu sobu u kojoj boravi, a suđe oprati najbolje u perilici za suđe, ako ne, onda toplom vodom i deterdžentom i osušiti jednokratnim papirnatim ubrusom. Nikako ne koristiti isto suđe, čaše i pribor za jelo s ukućanima. Treba koristiti jednokratne papirnate ručnike ili maramice.

Ako postoji mogućnost, trebalo bi spavati u odvojenim krevetima i koristiti odvojene kupaonice. Svakako ne koristiti zajedničku posteljinu. Ako ne postoji odvojena kupaonica, treba paziti da za brisanje koristi ručnik koji ne dodiruje ručnike ostalih ukućana i da kupaonicu koristi posljednji.

Također treba često prati rublje, i to na najvišoj mogućoj temperaturi za tkanine od koje su napravljene, a bar na 60 stupnjeva. Uvijek treba dezinficirati površine oko kojih je boravila osoba u kućnoj karanteni. Jako je važno često i temeljito prati ruke i ne stavljati ih u nos i usta. Kihati i kašljati treba u papirnate maramice koje odmah treba baciti, a nakon toga odmah oprati ruke sapunom i toplom vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi.

Ostali ukućani također moraju provoditi pojačanu osobnu higijenu i higijenu prostora te ograničiti svoja kretanja i socijalne kontakte na način da njihove radne i druge neodgodive obveze nisu narušene.

Svakodnevno treba motriti svoje zdravstveno stanje i mjeriti tjelesnu temperaturu. Svome liječniku obiteljske medicine treba se javiti u slučaju povišene tjelesne temperature, kašlja, kratkog daha i otežanog disanja. O simptomima koji upućuju na probleme dišnog ustava svakako treba obavijestiti i nadležnog epidemiologa, u protivnom ga nije potrebno svaki dan nazivati.

Izlazite iz kuće samo ako je nužno i pritom preko nosa i usta stavite maramicu te održavajte potrebnu udaljenost od drugih ljudi. Hranu ili potrepštine neka vam dostave prijatelji, obitelj ili dostavljač, ali održavajte potrebnu udaljenost od njih (barem 1 metar), prekrijte nos i usta maramicom kod preuzimanja ili nemojte boraviti u istoj prostoriji prilikom dostave.

ŠTO PODRAZUMIJEVA BLISKI KONTAKT

Bliski kontakt podrazumijeva izravan fizički kontakt s oboljelim, znači boravak u blizini oboljeloga na udaljenosti manjoj od jednog metra u trajanju duljem od 15 minuta, izloženost u zdravstvenoj ustanovi, uključujući direktnu skrb za oboljele od COVID-19, zatim rad sa zdravstvenim radnicima zaraženim novim koronavirusom, posjet bolesnicima ili boravak u istom bliskom okruženju s oboljelim od COVID-19 bez korištenja osobne zaštitne opreme.

Bliski kontakt podrazumijeva i dijeljenje istog zatvorenog prostora (učionice, poslovni uredi, čekaonice, dvorane za sastanke i drugi zatvoreni prostori) s oboljelim od COVID-19 na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta, kao i putovanje s oboljelim od COVID-19 u bilo kojem prijevoznom sredstvu. Bliski kontakt je i boravak u istom kućanstvu s oboljelim.

samoizolacija.jpg

 

Nikolina J/Artinfo.ba

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17