ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
PROČITAJTE SAVJETE

stres2

Većina ljudi ne živi u suglasju sa svojim tijelom niti osluškuje svoj organizam kako bi se osvijestili što im stres čini. Morate shvatiti svoje tijelo, um i duh kako biste mogli razumjeti kakvu vam štetu nanosi svakodnevna napetost. Nakon što pošalješ zadnji e-mail i ugasiš kompjuter, svejedno osjetiš posljedice stresa nakon dugog radnog dana. Na svu sreću, postoje jednostavni i efektivni načini kako se smiriti čim napustiš radni prostor.

„Nagomilani stres povećava razdražljivost i utiče na kvalitetu života. Nemojte dozvoliti da stres postane vaš način života. Vreme je da usporite i pronađete svoj odgovarajući način da se opustite.“

NE ČEKAJTE KULMINACIJU STRESA DA BISTE REAGIRALI

Relaksacija je vještina koju moramo razvijati. Treba je prakticirati u pravilnim vremenskim razmacima. Nemojte čekati da stres kulminira, jer će to dovesti do depresije, lošeg raspoloženja, tuge ili nervoze. Prvi korak je da počnete da promatrati stvari malo drugačije i izbjegavate stres i napetost kad god možete.

Pokušajte promatrati stvari pozitivnije! To će dovesti do bolje psihološke ravnoteže, a problemi koji su vam nekada činili nerješivima napokon će postati mali i nebitni.

Za one koji žele nastaviti prakticirati tehnike opuštanja i koji su usmjereni na poboljšanje svog psihičkog stanja – imamo neke upute o postizanju potpune relaksacije. Na taj se način od svakodnevnog stresa lako možete opustiti i u svom domu, ne tražeći za to stručnu pomoć... Da vidimo kako.

OSLUŠKUJ SVOJE DISANJE – DIŠI DUBOKO

Često nismo ni svjesni disanja jer tijelo odrađuje disanje, bez utjecaja naše volje. No, podsvijestimo li disanje i fokusiramo li se na udisanje i izdisanje, rasterećujemo um te organizam opskrbljujemo prijeko potrebnim kisikom. Kada smo pod stresom i u strahu plitko i brzo dišemo te tijelo ne dobiva dovoljno kisika. Potrebno je začas zastati i osvijestiti disanje. 

Sjednite, ispravite leđa, ramena pošaljite natrag i dolje, gledajte pred sebe. Vrat i ramena trebaju biti opušteni. Oni ne sudjeluju u disanju. Udahnite kroz nos, polako i duboko, puneći zrakom donji dio trbuha (stavite ruku na njega da osjetite kako se širi, odnosno kako se ruka pomiče) pa gornji, a potom donji dio pluća pa gornji. Izdišite kroz nos ili usta. Izdisaj mora biti dulji od udisaja. Pritom možete vizualizirati da kada udišete, tijelu dovodite sve što je dobro i iscjeljujuće, a kada izdišete, iz njega izbacujete svu napetost, stres i toksine.

Ovu metodu opuštanja ponavljajte svaki dan. Dobro je što ju možete provoditi bilo kada i bilo gdje. Najbolje bi bilo kada biste za opuštanje disanjem mogli izdvojiti dnevno 10 minuta. Duboko disanje usporava rad srca, spušta krvni tlak i opušta tijelo.  

MOLITVA I UNUTARNJI MIR

Ne smijemo zaboraviti da smo duhovna bića i da veliku ulogu za naš unutarnji mir i stabilnost igraju molitva i meditacija. Ukoliko ste zapustili svoju religioznost, sada je vrijeme da joj se vratite. Krenite s molitvama koje znate, ako osjećate potrebu otiđite u crkvu, sinagogu, džamiju ili neku drugi hram. To su mjesta puna energije koju trebate. 

POSLUŠAJTE NEKU KLASIČNU KOMPOZICIJU

Iako klasična glazba ima posebno umirujući učinak, odnosno usporava rad srca, smanjuje krvi tlak i smanjuje razinu hormona stresa, bilo koja glazba koju volite preplavit će vaš mozak neurokemikalijama od kojih se osjećate dobro poput dopamina.

ZAKRENI KRALJEŽNICU

Probaj sjesti na prvu klupu na nekom mirnom mjestu na putu do doma i okreni kralježnicu rotacijom tijela par puta, preporučuje Sarah Luna, instruktorica pilatesa. Vrlo je jednostavno: sjedi uspravno na sam rub stolice ili klupe tako da su stopala sasvim priljubljena uz pod. Podigni ruke sa strane, u visinu ramena pa okreni kralježnicu skupa s glavom u jednu pa u drugu stranu. Ponovi nekoliko puta pa pokušaj ponovo stojeći. Ovo će pomoći većem dotoku kisika do organa i mišića kako bi se fizički opustila

POSEGNITE ZA CITRUSIMA

Posegnite zatim za hranom koja obiluje vitaminom C, poput limuna, naranče ili kivija.

Vitamin C omogućuje tijelu da se brže riješi hormona stresa, kortizola, koji povisuje šećer u krvi. Iako je koristan u rizičnim situacijama kad treba brzo reagirati, prisutnost kortizola onemogućuje normalno funkcioniranje probavnog sustava, reproduktivnih organa i rast. Vitamin C regulira kortizol i sprečava rast krvnog tlaka kao odgovor u stresnim situacijama.

Tada si možete pomoći i dodatkom prehrani od 3000 miligrama. Čini se da opušta već i sam predah uz šalicu čaja, a ako odaberete crni, dobit ćete dozu flavonoida koji će ublažiti učinak stresnih hormona na živčani sustav. No kako crni čaj sadrži i kofein, ne pijte ga više od šalice

 

 

Nikolina J/artinfo.ba

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17