ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Svako dijete je drugačije

dijete beba tuta

KAKO NAUČITI DIJETE DA KORISTI TUTU

Učenje djece na tutu često kod roditelja izaziva veliku napetost. Mnogi to vide kao neko takmičenje – što se ranije njihovo dijete nauči na tutu, smatraju da je pametnije, a oni bolji roditelji. Ovo je naravno potpuna besmislica! Ako pokušavate dijete naučiti na tutu prije nego je on ili ona spremna, to je izvrstan recept za frustracije i traumatiziranje djece.

 

3 ZNAKA DA JE VAŠE DIJETE SPREMNO ZA TUTU

Srećom, vaše dijete će vam dati znakove da je spremno odbaciti svoje pelene i naučiti metodu velikih klinaca za upotrebu zahoda. Zapamtite sljedeće savjete u vezi s navikavanjem na tutu dok upravljate ovim novim stadijem.

  • Kako vaše dijete počinje stjecati kontrolu nad radom svojih crijeva i mjehura, primijetit ćete da se broj prljavih pelena smanjuje. To je zeleno svjetlo za uvođenje navikavanja na tutu. Oko tog vremena, mnoga djeca također mogu otići na neko mjesto i žele biti sama. Dakle, nemojte se iznenaditi ako nađete svoje dijete kako čuči u kutu ili je samo u svojoj spavaćoj sobi neposredno prije nego što zaprlja pelene. Vaš cilj: Uhvatite ga kako se vrpolji prije nego što ode i nježno ga uputite da sjedi na tuti i gleda što će se dogoditi.
  • Kao što vaše dijete postaje sve više svjesno kako njegovo tijelo funkcionira, ono će dati do znanja da mu treba promjena pelena, bilo pokazivanjem, bilo govoreći da je obavilo nuždu. Ono će također vjerojatno vrlo brzo postati frustrirano i bit će mu neugodno nakon nužde, a možda će pokušati skinuti pelene. Može vam biti čudno i neugodno, ali možete pomoći svom djetetu napraviti vezu s tutom dopuštajući mu da bude u kupaonici s vama, dok vi upotrebljavate zahod.
  • Kako dijete postaje samostalnije, htjet će početi raditi sve samo, uključujući obavljanje nužde. Ovaj korak prema ponašanju velikog djeteta bit će očit: Uzvici „Ja hoću to napraviti!” i opiranje vašoj pomoći u aktivnostima kao što su oblačenje pidžame znaci su da vaše dijete može biti spremno za navikavanje na tutu.

Svako dijete je drugačije i u tome i jeste čar. Naučite to da cijenite. Većina  djece počne učiti na tutu oko druge ili treće godine, iako ima izuzetaka koji  to savladaju već sa 20 mjeseci. Dječacima po pravilu treba duže da nauče da idu na tutu nego djevojčicama. Skoro sva djeca nauče sama ići u WC do četvrte godine, iako se mokrenje u krevet može nastaviti i do pete godine kod otprilike 10% djece. Nema potrebe da žurite sa tim, jer bi se mogli suočiti sa drugim težim problemima.

Ustanite kada se i vaše dijete probudi, a ostatak dana neka bude bez odjeće od struka prema dole. Vi i vaš partner pratite dijete da li pokazuje neke znake da treba piškiti ili kakiti. Kada počne, donesite mu odmah tutu.

Tokom dana, neka dijete jede slanu hranu sa mnogo vode i ostalih pića, kako bi što češće trebalo koristiti tutu. Kada vi trebate u toalet, povedite dijete sa sobom i pokažite mu cijelu proces. Proslavite sa vašim djetetom svaki put kada pogodi tutu, odnosno da bar jedan dio bude u tuti, a ne na podu. Plešite neki ples kako bi proslavili ili mu nabacite. Nakon što dijete koristi tutu 12 puta, vjerojatno će već postati samostalno. Ukoliko vaše dijete pogriješi, pa ne koristi tutu, recite mu gdje treba da obavlja nuždu i zajedno čistite sobu. Ipak, nemojte galamiti jer će se ovo dešavati. Prije spavanja, objasnite djetetu da je vrijeme za tutu, nikada nemojte pitati dijete jer će uvijek reći ne. Stavite pelene djetetu, osim ako ste dovoljno sigurni da će biti suho.

Ako želite sami inicirati učenje, ostavite djetetu pelenu, ali počnite ga u određenim intervalima stavljati na tutu i ostavite ga da malo sjedi, čak i ako ne obavi nuždu. Ovo radite nekoliko sedmica i većina djece tada sama počne tražiti da ide u WC, a nuždu koju su do sada obavljali u pelene,  obavljaju u tutu. Nemojte se obeshrabriti ako ovo ne profunkcionira odmah, jednostavno se vratite nazad na pelene. To znači da dijete još nije spremno i morat ćete još sačekati. Ako stvarno imate sreće, možda imate jedno od djece koje jednostavno odbija nositi pelene i želi obaviti nuždu u tutu. Budite spremni na povremene nezgode na početku. Često se dešava da napravite jedan korak naprijed, dva koraka unazad. Baš kada pomislite da ste vi i tuta pobijedili, dijete odjednom počne opet tražiti pelenu. To nije neuobičajeno i ako stvarno insistira na peleni, stavite mu opet i počnite ponovo kroz dan-dva pitajući dijete da li želi opet na tutu. Samo nemojte prisiljavati dijete, ako ono samo nije spremno.

Ako ste dobro obavili sve pripreme, nećete imati prevelikih poteškoća sa navikavanjem djeteta na tutu. Upamtite da morate nagrađivati djetetov uspjeh, ali ga ne smijete kažnjavati za neuspjeh.

Nkolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17