ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Smrt vreba u crijevima

cetiri bijela otrova

 

Gotovo pola stoljeća traju rasprave i istraživanja o odnosu prehrane na zdravlje čovjeka, a značajan dio rada znanstvenika vezan je i uz odnos prehrane i sportaša i rekreativaca. U tom smislu od početka se pojavio pojam 4 bijele smrti koji već po svojoj zvučnosti upozorava na oprez. Riječ je o soli, šećeru, bijeloj riži i brašnu, redom namirnicama koje nemaju nikakvu nutricionističku vrijednost, a istodobno su štetne i svrha im je isključivo zadovoljavanje osobnih želja za određenim okusom.

SOL

Kada kažemo sol, mislimo na kuhinjsku sol, odnosno natrijev klorid (NaCl). Unos soli treba ograničiti u kontekstu unosa natrija.

Preporuča se da unos kuhinjske soli bude manji od 5 g dnevno, što je jedna čajna žličica. S obzirom na to da se natrij ne nalazi samo u kuhinjskoj soli, već ga mogu sadržavati i brojni aditivi i pomoćne tvari koje se koriste u proizvodnji hrane, postoje i preporuke za unos natrija i one su manje od 2 g dnevno. Iz tog razloga nije sva hrana koja sadrži mnogo natrija slana.

Prekomjeran unos natrija, odnosno soli, pogoduje hipertenziji (visokom krvnom tlaku) pa se kao mjera prevencije obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti preporuča smanjiti unos soli.

BIJELO BRAŠNO

Bijelo brašno je skoro čist škrob i sadrži samo malu količinu hranljivih sastojaka originalnog zrna. Dodatni hemijski tretmani dovode do formiranja zrna proizvoda pod nazivom aloksan, koji se koristi u industriji za proizvodnju šećerne bolesti koji medicinski stručnjaci koriste u istraživanja kod zdravih miševa. Aloksan dijabetes prouzrokuje ogromne količine slobodnih radikala u beta stanicama pankreasa, koje ih uništavaju.

BIJELI ŠEĆER

Šećer ubrajamo u ugljikohidrate i on kao takav, odnosno kao ‘dodani’ ili ‘konzumni šećer’ nije važan jer postoje mnogi drugi, bolji i nutritivno bogatiji izvori ugljikohidrata. Tako da ovdje govorimo o važnosti ugljikohidrata, a ne šećera.

Ugljikohidrati su izvor energije za sve stanice u tijelu. Adekvatna količina ugljikohidrata u prehrani nužna je za pravilno funkcioniranje središnjeg živčanog sustava i potpunu razgradnju masti.

‘Šećer’ – glukozu, fruktozu I saharozu - ubrajamo u jednostavne ugljikohidrate čija razgradnja je brza pa time utječu na nagli porast krvnog šećera. S druge strane, složeni ugljikohidrati poput škroba, koje nalazimo u žitaricama I njihovim proizvodima, krumpiru, gomoljastom povrću I mahunarkama, su jednostavno složeniji pa I njihova razgradnja traje duže, odnosno iz njih energiju dobivamo sporije.

„HIPOKRAT – „Smrt vreba u crijevima.“

BIJELA RIŽA

Bijela riža može značajno da utiče na nivo šećera u krvi, što je rizik za dobijanje dijabetesa. Preradom bijele riže uklanja se gornji sloj i klica gdje u osnovi ostaje samo dio koji se sastoji uglavnom od škroba.

VAŽNOST OGRANIČENOG UNOSA

Jasno, nutricionisti ne preporučuju potpuno izbjegavanje četiri spomenute namirnice, nego samo pažnju u količini koja se koristi. Evo i kratkog popisa namirnica koje bi upravo zbog 4 bijele smrti trebali smanjiti na razumnu mjeru.

– Jedna pašteta godišnje neće vas ubiti, no, treba biti oprezan s obzirom na to da jeftine mesne prerađevine u sebi sadrže jako puno soli, šećera i raznih aditiva koji poboljšavaju okus i boju mesa, a u stvarnosti itekako su štetni za organizam

– Određene vrste salama sadrže i do 400 puta više natrija nego neobrađeno crveno meso. Rješenje je da umjesto jeftinih proizvoda, odnosno, salame, kupujete skuplje i kvalitetnije proizvode (poput pršuta) makar u manjoj količini

– Margarin može biti jako opasan ako se konzumira redovito, iako se radi od biljnih ulja i ima manje zasićenih masti te kolesterola od maslaca Problem je u količini soli i masti koje se nalaze u margarinu

SMRT VREBA U CRIJEVIMA

Simptomi koji prate nedovoljno dobar rad crijeva su loša probava, umor, smanjena koncentracija, nagle promjene raspoloženja, urin intenzivnog mirisa, nesanica, suha koža, problemi s kosom i noktima, pojava akni, pa i upala mišića.

Kroz naš životni vijek organizam opteretimo s prosječno barem pedeset tona hrane i 50 tisuća litara tekućine, od kojih barem pola čine već spomenuta četiri bijela otrova, što znači da se u trbuhu nataloži 15 kilograma fekalnih naslaga i toksičnog otpada koji truju našu krv i nanose organizmu nepopravljivu štetu.

Da bi izbjegli neugodan klistir crijeva, čišćenje obavite neinvazivnom metodom čišćenja brašnom boljeg lana (Camelina sativa – iz porodice krstašica, kelj). I ne zaboravite, još je Hipokrat naglašavao da ‘smrt vreba u crijevima’.

 

 

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17