ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
GRČKI JOGURT

grcki jogurt

GRČKI JOGURT – PUNO VIŠE OD OBIČNOG JOGURTA

Na sam spomen grčkog jogurta mozak sam počne da pravi kombinacije sa drugim poznatim grčkim sastojcima poput fete, maslina, maslinovog ulja, ribe, giros mesa… Ne poznajemo osobu koja ne obožava bar jedno jelo iz predivne grčke kuhinje. Pravi grčki jogurt je sjajna namirnica koja ima gustoću između jogurta i sira, a karakterističan ukus jogurta. Trebalo bi da nam priušti visokoproteinski i visokomasni obrok, sa vrlo malo ugljikohidrata.

Senzacija je koja posljednjih nekoliko godina za razliku od srodnih proizvoda konstantno dobiva na broju obožavatelja je prava iznimka. Riječ je o namirnici koja je opravdala svoj ugled i praktički preko noći dobila pozornost brojnih stručnjaka. Mislimo na liječnike, nutricioniste, trenere i ostale.

ŠTO GA ČINI TAKO POSEBNIM?

Pravi grčki jogurt za razliku od običnoga ima puno bogatiju, kremastu teksturu koja je posljedica specifične obrade. Tradicionalna metoda ocjeđivanja je ta uz pomoć koje se odvaja većina sirutke, što konkretno utječe na sam sastav grčkog jogurta. To je zato što za proizvodnju jedne jedinice odnosno jedne čašice jogurta trebamo čak četiri jedinice mlijeka.

„Grčki jogurt za razliku od običnog sadrži približno 3x više bjelančevina, udio šećera ili laktoza (mliječni šećer) je znatno niži, a kao točka na i, on je i jako lako probavljiva namirnica.“

Bezmasni prirodni grčki jogurt ima dvostruko više proteina od standardnog prirodnog jogurta, a ima i puno više hranjivih tvari. Prilikom proizvodnje smanjuje se udio nekih tvari poput laktoze pa ljudi osjetljivi na ovaj šećer mogu uživati u grčkom jogurtu. Za razliku od standardnog jogurta, grčki se jogurt ne zgrušava pri visokim temperaturama pa se slobodno može dodati u topla jela. Jeste li se kad zapitali koja je razlika između grčkog tipa jogurta i grčkog jogurta? Naime, grčki jogurt prirodno je gust zahvaljujući tehnici kojom se proizvodi, a tu strukturu postiže zahvaljujući tvarima kojima se zgušnjava poput mlijeka u prahu ili vrhnja.

Dakle, to je jogurt koji nema smanjeni udio masti, već dodatke koji ga čine gustim i kremastim.

Originalna receptura grčkog jogurta najčešće uključuje ovčje mlijeko, međutim zbog specifičnog mirisa ovčjeg mlijeka najtraženiji jogurt je onaj spravljen od kravljeg mlijeka. Možemo reći kako je originalni grčki jogurt zdravlje smješteno u čaši.

„Kalorijska vrijednost 100 grama grčkog jogurta iznosi 58,8 kcal.“

 

NUTRITIVNA VRIJEDNOST

Grčki jogurt bogat je kalcijem, kalijem, cinkom, proteinima, vitaminima B6 i B12. Kalcij je vrlo bitan sastojak za očuvanje zdravlja kostiju, stoga slobodno možemo reći kako je grčki jogurt idealan izbor za osobe oboljele od osteoporoze i drugih bolesti koje zahvaćaju kosti.

Grčki jogurt se od običnog razlikuje gušćom teksturom koja podsjeća na kiselo mlijeko. Grčki jogurt sadrži i probiotičke kulture te manje laktoze od običnog jogurta.

Udio proteina u grčkom jogurtu gotovo je duplo veći nego u običnom jogurtu. Sadrži manje vode, ima manji udio soli, bogatiji je kalcijem te ima manji udio šećera i ugljikohidrata nego obični jogurt.

Grčki jogurt ima između 15 do 20 grama proteina, dok obični jogurti imaju samo 9. Tako dakle možemo reći da je grčki jogurt fitness proizvod. Napravite smoothie s grčkim jogurtom i voćem za doručak i bit ćete siti do ručka.

Grčki jogurt odlična je proteinska poslastica za vegetarijance kojima su proteini svakako dobrodošli, budući da ne jedu meso. Visok udio proteina pomaže i u mršavljenju, budući da zavarava glad te osigurava dugotrajan osjećaj sitosti.

 

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17