ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
KANTARIONOVO ULJE

kantarion ulje

Uporaba gospine trave datira još iz vremena starih Grka. Hipokrat je u svojim spisima zabilježio opravdanu medicinsku uporabu gospine trave. Gospina trava je odavno poznata po svojoj ljekovitosti. Koristi se u narodnoj medicini, ali joj i službena medicina pridaje važnost. Kroz razne studije dokazivana su farmakološka djelovanja gospine trave.

Kantarionovo ulje je proizvod cvijeta gospine trave i maslinovog ulja te spada u rijetke narodne lijekove koji imaju antibakterijsko, antivirusno i djelovanje protiv gljivica. Može se primjenjivati na vanjski i unutarnji način upotrebe, a posebice je pogodan za probleme sa ženskim zdravljem.

Nerijetko žene koje imaju problema s gljivicama i  virusnim te upalama uzrokovanim HPV-om ni ne znaju kako si uvelike mogu pomoći upravo pomoću kantarionova ulja. Koliko je njegovo djelovanje jako govori i činjenica da se ono koristi za liječenje oboljelih od HIV virusa.

Vaginalne infekcije se liječe na način da se tampon umoči u kantarionovo ulje te umetne na nekoliko sati, a rezultati su vidljivi već nakon nekoliko dana. Jednako tako, žene koje su tek rodile, a prošle su zahvat epiziotimije, koriste kantarionovo ulje kako bi im rana što prije zacijelila.

„Zbog fotosenzibilizacije, potreban je oprez kod korištenja ulja kantariona, te za vrijeme upotrebe treba izbjegavati sunce.“

Osim ovakvog tipa primjene, kantarionovo ulje je izvrsno i za vanjsku upotrebu za njegu lica i kose, ali i za liječenje opeklina jer ubrzava oporavak kože. Ulje u svom sastavu sadrži hipericin, tanine i flavonoide koji imaju protuupalno djelovanje, i kao takvo pomaže u epitelizacije kože, a koristi se za liječenje ožiljaka, akni i strija.

Gospina trava neprikosnovena je u liječenju rana koje teško zarastaju. Neki liječnici preporučuju korištenje ovog ulja pacijentima kojima je kirurški tretiran rak dojke jer pomaže u bržem zacjeljivanju rana nastalih nakon operacije.

Smatra se da je kantarionovo ulje prirodni antidepresiv pa je odlično za korištenje kod osoba koje se bore sa depresijom i anksioznošću. Može pomoći i kod problema sa spavanjem ili nesanicom jer će umiriti um i tijelo. Učinkovitost kod ovih problema se počne primjećivati nakon oko dva tjedna nakon korištenja jer je samo djelovanje postupno. Poboljšati će cjelokupno raspoloženje te smanjiti umor, iscrpljenost i umor. Ujedno može pomoći i kod postizanja bolje koncentracije.

 

Nikolina J/Artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17