ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Slana soba

sinusi glava

Kašalj i začepljene sluznice nosa zimi mogu napraviti velike probleme djeci, ali i odraslim osobama koje imaju jak imunitet. Zbog toga je liječenje solju ili haloterapija danas veoma rasprostranjena metoda kojom se olakšavaju ovi problemi.

Slano okruženje smanjuje broj bakterija u respiratornom sistemu, poboljšava izbacivanje šlajma i razrjeđivanje sluzi u gornjim respiratornim organima, objašnjavaju stručnjaci.

Problemi sa sinusima, bronhitis i astma samo su neki od razloga zbog kojih pacijenti posjećuju slanu sobu i započinju takozvanu haloterapiju.

Slana soba je prostorija čiji su zidovi, strop i pod obloženi prirodnom kamenom soli iz rudnika u koju se tijekom terapije upuhuju sitne, najfinije čestice kamene soli koje proizvodi posebni uređaj-halogenerator.

Terapija koja se provodi u slanim sobama službeno se naziva haloterapija prema riječi halo-grčkom izrazu za sol. Haloterapija je nova grana speleoterapije, metode liječenja koja datira od kraja 19. stoljeća, a koja se provodi u prirodnim okruženjima – rudnicima soli i slanim spiljama.

Liječenje haloterapijom zasniva se na udisanju mikro čestica suhog slanog aerosola koji jača imunitet i naročito se preporučuje osobama koje imaju probleme sa astmom, bronhitisom, alergijama, čestim virusnim infekcijama, kroničnim problemima uha, grla, nosa, pušačima, sportašima, osobama s kožnim problemima, a i svima kojima je potrebno opuštanje od stresa i umora. Djeca uz terapije manje obolijevaju, skraćuje im se trajanje bolesti i manje izostaju iz vrtića i škola, a odrasli pacijenti bolje podnose radne napore i time manje izostaju s posla.

 

„Dokazano je da haloterapija pomaže kod mnogih bolesti i zdravstvenih stanja. To su akne, dermatitis, psorijaza, upala bronha, grla, krajnika, pluća i sinusa, alergije, peludna hunjavica, prehlada, astma, cistična fibroza, hrkanje...“

 

KADA U SLANU SOBU?

Dokazano je da haloterapija pomaže kod mnogih bolesti i zdravstvenih stanja. To su akne, dermatitis, psorijaza, upala bronha, grla, krajnika, pluća i sinusa, alergije, peludna hunjavica, prehlada, astma, cistična fibroza, hrkanje, upala uha, kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB), a korisna je i kod kroničnog umora i stresa. Terapija u slanoj sobi određuje se ovisno o problemu i zdravstvenom stanju, ali pravilo je da se uvijek počinje s dvanaest tretmana koji se provode dvanaest dana za redom. Ako se liječi neki kožni problem, savjetuje se provesti dvadeset tretmana u kontinuitetu. Predviđeno je da odrasli u slanoj sobi obično borave po 45, a djeca po 20 minuta.

Haloterapija nema nikakvih ozbiljnijih neželjenih kontraindikacija pa u slanoj sobi mogu bez bojazni boraviti i djeca od najranije dobi, trudnice, dojilje.

 

 

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17