ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Sve što trebate znati

gripa prehlada

Zima je uvijek izazov za naš organizam. Haraju virusi i bakterije, a svi želimo proći to razdoblje bez povišene temperature. Pažljivim izborom pojedinih namirnica možemo pomoći imunološkom sustavu u borbi protiv ovakvih izazova. Bolje je spriječiti nego liječiti, kaže stara narodna poslovica. Stoga otkrijte na koje se sve načine u ovim hladnim zimskim danima možete zaštititi od prehlade i gripe. Riječ je o jednostavnim metodama očuvanja zdravlja koje preporučuju stručnjaci.

Djeca u vrtićima ili školama češće obolijevaju od gripe jer boravak u zatvorenim prostorima gdje je mnogo ljudi omogućava lako prenošenje virusa i zapravo je vrlo teško prevenirati kapljične infekcije. Uz to, djeca su zaraznija od odraslih i dulje šire virus gripe, a češće su hospitalizirana zbog gripe nego zbog drugih zaraznih bolesti, i to najčešće u dobi do dvije godine.

 

PREHLADA ILI GRIPA?

Većina prehlada započinje postupno: loše opće stanje, bolovi kod gutanja, prehlada, kihanje, glavobolja, a može se pogoršati apetit. Kod prehlade većinom nemamo visoku temperaturu; izuzetak su djeca jer kod njih prehladu može pratiti visoka tjelesna temperatura.

Gripa se javlja sezonski, stoga je malo vjerojatno da od gripe obolimo u jesen ili kasno proljeće. Za razliku od prehlade, gripa obično započinje iznenada: javljaju se jaki bolovi u mišićima i zglobovima, zimica, visoka tjelesna temperatura, suh kašalj, bolovi iza očiju i glavobolja.

GRIPA – GLOBALNI PROBLEM

Koliko je gripa značajna bolest govori činjenica da od gripe svake godine oboli i umire veliki broj ljudi (u svijetu prosječno oboli više od 5 milijuna osoba; u Hrvatskoj u prosjeku 50-100 000 osoba, u zemljama EU godišnje umre do 40 000 ljudi). Iako je gripa najčešće karakterizirana kratkotrajnim tijekom bolesti, ona značajno utječe na ekonomske i socijalne prilike (izostajanje iz škole, s posla, odgađanje različitih skupova) te zdravstveni sustav (veliki broj oboljelih "paralizira" zdravstveni sustav).

KAKO SE PRENOSI

Gripa se prenosi kapljičnim putem prilikom kihanja, kašljanja i šmrcanja (ulaskom kapljica izravno u nos ili usta osoba koje se nalaze blizu oboljele osobe) i indirektnim kontaktom kada respiratorni sekret oboljelih dođe na ruke, maramice i posljedično na ostale površine. Inkubacija kod gripe varira od 1 do 5 dana (prosječno 2 dana), no osobe su zarazne već 1 dan prije izbijanja simptoma te 4 do 5 dana nakon početka bolesti.

„Našem organizmu neophodno je 7-8 sati sna kako bi naš imunitet mogao pravilno funkcionirati i braniti nas od virusa“

KAKO SE PRIRODNIM PUTEM BORITI PROTIV GRIPE

 

PIJTE ČAJ

Na popisu prijatelja našeg zdravlja čaj je uvijek u samome vrhu ljestvice. Njegovo ispijanje i udisanje toplih para stimulira folikul nosnih dlačica te se tako učinkovitije uklanjaju mikroorganizmi. Usto, ukoliko koristite limun, on razrjeđuje nakupljenu sluz, a još će bolje proći ljubitelji meda jer on djeluje antibakterijski.

PPROZRAČITE REDOVITO PROSTOR U KOJEM BORAVITE

Prostorija u kojoj spavate treba biti puna kisika. Zato povremeno provjetrite prostoriju kako bi ustajali zrak izašao van. Kisik vam je potreban za normalan san. Ne preporuča se dugo boraviti izvan stana, ali kratka šetnja će vam goditi, posebice ako je lijepo vrijeme. 

TUŠIRAJTE SE

Vrući tuš olakšat će bolove, ugrijati vas, a vruća para će pročistiti dišne putove. Nakon kupke se utoplite, ali nemojte pretjerivati sa slojevima koje imate na sebi kako temperatura ne bi porasla. 

DEZINFEKCIJA RADNOG PROSTORA

Barem jednom tjedno trebalo bi sredstvima za čišćenje u uredu očistiti sve predmete koje koristi velik broj zaposlenika pa makar ti predmeti izgledaju čisto. Među njima su mikrovalna pećnica, tipke fotokopirnog aparata, ručke na vratima, gumbi u liftu, nasloni za ruke na stolcima…

CINK

Osjetite li blago grebuckanje u grlu, uz C vitamin potražite i pastile od cinka koje biste trebali uzimati nekoliko dana. Cink ublažava simptome prehlade i pomaže vam da se brže oporavite.

ISPIRITE NOS

Ispiranjem nosa slanom vodom oslobađamo se mikroorganizama i pomažemo očistiti nakupljenu sluz. U ljekarnama se mogu kupiti posudice odnosno kompletan sustav za ispiranje nosa s pripremljenom otopinom. A tekućinu za ispiranje možete napraviti i sami - izmiješajte 3 čajne žličice nejodirane soli i 1 žličicu sode bikarbone. Dodajte žlicu te mješavine u 1 šalicu destilirane odnosno ohlađene prokuhane vode.

 

 

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17