ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Palenta

pura palenta

Palenta je namirnica kojoj se trebamo vratiti jer je izuzetno zdrava za naš probavni sustav!

Kukuruzna krupica ili palenta, pura, žganci, cicvara, proja, kačamak, kako god je nazivali, od davnina je bila neizostavan obrok brojnih obitelji na ovim područjima.

Služila se kao doručak, večera, ali i kao prilog glavnom jelu za ručak i smatrala se “brzim i zdravim” obrokom. Tome u prilog ide i uzrečica koju mnogi danas znaju: Moraš jesti još mnogo žganaca da narasteš…

Šezdeset grama kuhane palente (otprilike jedno serviranje) ima samo 44 kalorije, dva grama masti te 44 grama ugljikohidrata.

„Omiljeni obrok naših baka lako se priprema i uz dodatak domaćeg jogurta, vrhnja, svježeg sira, jaja i pancete, može od “sirotinjskog jela” u tren oka postati prava gurmanska poslastica.“

Ovaj obrok sadrži dovoljno minerala, nutritijenata i vitamina koliko je tijelu potrebno da bi normalno funkcioniralo.

Palenta ima veliki učinak na sprječavanje raznih bolesti, kao i na sveukupno zdravlje čovjeka. Ona u svom sastavu ima prirodne masti, tj. karitenoide i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za palentine moći koje pospješuju bolji i kvalitetniji rad crijeva.

Palenta je odlična u otklanjanju viška kilograma, jer utječe također na dobro i zdravo varenje hrane.

Kukuruz je zaslužan za sve dobrobiti ovog ukusnog jela. Odmah iza pšenice i riže, kukuruz važi za najvažniju žitaricu na svijetu.

SAVRŠENA ZA DJECU

Ona u svom sastavu ima samo prirodne materije, tako da su i ugljikohidrati i lipidi pozitivni za ljudski organizam. Palenta je odličan izbor za bebe i djecu. Sto grama palente sadrži oko 380 kalorija.

Zdrav obrok koji će djeca obožavati, pogotovo ako se iskombinira s jogurtom ili nekim povrćem koje mališani vole. Još jedan od razloga što je ovaj obrok idealan za djecu je to što palenta sprečava nagli pad imuniteta.

PURA S JOGURTOM I BIJELIM LUKOM

Skuhajte onoliku količinu palente koliko je dovoljno za vaš obrok. U posebnu zdjelu sa strane dodajte jogurt i malo milerama kako bi smjesa bila gusta. Istucajte bijeli luk na sitne dijelove i dodajte u smjesu jogurta i milerama. Solite po potrebi.

Puru servirajte u tanjur te je prelijte željenom količinom preljeva od jogurta, milerama i bijeloga luka.

U slast!

 

 

 

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17