ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Pogreške koje svi radimo

caj

JESTE LI JEDNA OD ONIH KOJI SU DO SADA POGREŠNO PRAVILI ČAJ?

 

Čaju se od davnina pripisuju čarobna svojstva jer nas zimi može zagrijati, a ljeti kada nam je vruće rashladiti, može nas oraspoložiti kada smo tužni, umiriti kada smo nemirni ili pod stresom. Kako biste izvukli maksimalne koristi od ovog  čudesnog napitka bitno ga je pravilno i skuhati jer nije svejedno kako pripremate čaj.

Mnogi misle da će svaki čaj biti jednako dobar i koristan, znači ljekovit, bez obzira na to kako ga pripremili. Bezbroj ljudi kuha čaj tako da ljekovitu biljku stavi u hladnu vodu, pa čeka da voda zavrije i onda puste da kuha nekoliko minuta. Drugi pak biljku stave u ključalu vodu i ostave da kuha nekoliko minuta, zatim odmaknu s vatre i odmah procijede.

Odmah valja reći da su navedeni načini pripremanja čaja, u pravilu, posve pogrešni. U većini slučajeva tako skuhan čaj gotovo je beskoristan, a u nekim slučajevima i štetan.

PRIPREMANJE ČAJA S VRELOM KLJUČALOM VODOM

Stručnjaci za fitoterapiju savjetuju da se čaj priprema na sljedeći način: treba staviti vodu na štednjak i pričekati da proključa. Kada voda zavrije, valja je pomaknuti s vatre i ostaviti poklopljenu – da odstoji 5 minuta. Temperatura vode tada će biti oko 90 stupnjeva Celzijevih. Nakon toga u vruću vodu valja staviti potrebne biljke i dobro promiješati. Ponovno ćemo lončić s čajem poklopiti i držati određeno vrijeme (onoliko koliko se preporučuje u određenom receptu) da odstoji.

Ako se čaj ne može piti nezaslađen, može ga se zasladiti medom i dodati mu limunova soka, ali tek kada je čaj mlak jer su i med i limunov sok (vitamin C) termolabilni i na visokoj temperaturi gube sva korisna svojstva.

Ako na opisani način pripremate čaj od kamilice, onda će on biti izvanredno ljekovito sredstvo za niz bolesti – od smanjenja ili potpunog uklanjanja bolova i grčeva u želucu, dvanaesniku i crijevima do liječenja bolesti jetara, žuči i bubrega, odnosno razdražljivosti, neuralgije, reumatizma itd. Međutim, kuhate li cvijet kamilice samo nekoliko minuta, dobiveni će čaj, najčešće, izazvati povraćanje i od njegove ljekovitosti neće biti ništa.

PRIPREMANJE ČAJA S HLADNOM VODOM

Čaj se može pripremati i s hladnom vodom. Dakako, u tom slučaju valja koristiti isključivo čistu, izvorsku vodu. Ako se koristi sumnjiva bunarska voda ili kišnica iz cisterni, potrebno ju je najprije prokuhati pa ohladiti kako s čajem u organizam ne bi došle i štetne bakterije.

U pripremi čaja od imele prednost ima «hladni način» jer se grijanjem njena ljekovitost smanjuje. Imeline listove treba močiti u hladnoj vodi 6 do 8 sati. Nakon toga čaj se ocijedi i pije nezaslađen. Čaj od imelina lista, pripremljen na hladan način, obično se pripremi navečer, a pije ujutro, odnosno pripremi se prije podne, a pije popodne.

DULJE KUHANJE ČAJA

U pojedinim slučajevima ljekovita biljka može se kuhati određeno vrijeme i dobiveni čaj će biti vrlo koristan. Tako se, za rastvaranje pijeska i kamenca u bubrezima i mokraćnom mjehuru, čaj od poljske preslice i borovice te nekoliko listića pelina (na 2,5 decilitra vode stavi se jedna jušna žlica usitnjene mješavine navedenih biljaka) mora kuhati pet minuta, a zatim se ostavi da odstoji 15 minuta prije cijeđenja i korištenja. Za dobivanje korisnog lijeka protiv noćnog mokrenja u krevet, poljsku preslicu valja kuhati čak 10 minuta. I čaj od plodova šipka, u pravilu, treba kuhati pet minuta.

ČAJ I DJECA

I djeca, baš kao i odrasli, mogu piti čaj, ali valja paziti da se ne prekorači preporučena doza. Za djecu uzrasta do jedne godine pojedinačna doza smije biti jedna jušna žlica gotovog čaja, od 1 do 3 godine – dvije jušne žlice, od 3 do 6 godina – 4 jušne žlice, od 10 do 14 godina – 5 jušnih žlica te od 14 do 18 godina – 6 jušnih žlica čaja. Za osobe starije od 18 godina pojedinačna doza je 2 do 3 decilitra čaja.

Čaj za djecu priprema se na isti način kao i za odrasle. Za djecu se ne kuha neki blaži čaj, s manjom količinom biljke, već se samo smanjuje količina pripremljenog čaja. Za djecu se čaj skuha ujutro, a piju ga tijekom dana, dok se za odrasle, u pravilu, čaj priprema uvijek svjež.

Djeci se čaj daje poslije jela, a odrasli ga uzimaju, prema receptnoj preporuci, prije ili poslije jela – obično dva do tri puta dnevno.

Djeci se najčešće daje čaj od kamilice, šipka, majčine dušice, lipe, a starija djeca mogu više-manje sve čajeve piti kao i odrasli. Rooibos čaj ili crveni čaj ima mnoga ljekovita svojstva, i ne sadrži kofein. Upravo zbog toga mogu ga ne smetano konzumirati trudnice, djeca i starije osobe

Koji se čajevi preporučuju da ih uvijek imate u svome domu jer imaju mnoštvo zdravstvenih blagodati pogledajte u našem članku BRZO U KUPOVINU – OVA TRI ČAJA MORATE IMATI U SVOME DOMU

 

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17