ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Ne bacajte

naranca voce kor

Bacate koru od naranče? Bacate lijek!

Iako je poznato da agrumi imaju dobre učinke na naše zdravlje zbog visokih koncentracija ljekovitih nutrijenata, poput vitamina C, nedavna istraživanja otkrivaju ​nove zdravstvene koristi narančine kore.

Mnogi od nas nisu ni svjesni činjenice da je kora naranče puna minerala i drugih hranjivih sastojaka koje su vrlo korisne za naše zdravlje.

Više od 55 vrsta flavonoida i preko 170 različitih vrsta fitonutrijenata prisutno je u kori naranče zajedno s različitim vrstama minerala, vitamina, pektina i vlakana.

Ako pojedete oko 100 grama narančine kore pojest ćete oko 98 kalorija zajedno s 1,6 grama proteina, 24 grama ugljikohidrata i 10,5 grama vlakana.

SMANJENJE KOLESTEROLA

Istraživanja su pokazala da se konzumacijom narančine kore mogu smanjiti razine kolesterola i triglicerida u tijelu. To znači da je potrošnja narančine kore može koristiti pretilim ljudima koji imaju visoke razine kolesterola. U narančinoj kori se nalazi i flavonoid poznat kao hesperidin, za kojega se govori da je učinkovit protiv raka debelog crijeva i osteoporoze.

UMIRUJE ŽGARAVICU

Narančina kora odličan je prirodan lijek u smirivanju žgaravice. Istraživanja su pokazala kako neki aktivni sastojci u narančinoj kori pomažu kod smirivanja ovog problema. Narančinu koru trebali bismo 'grickati' u periodu od 20 dana nakon čega bismo trebali osjetiti olakšanje.

 

PROTUUPALNA SVOJSTVA

Zvuči nevjerojatno, ali narančina kora sprječava i nastanak upala, što je jedan od bitnih inicijalnih faktora za razvoj mnogih teških oboljenja. Ona ima protuupalne osobine i u organizmu djeluje vrlo slično kao industrijski lijekovi kojima je cilj suzbiti procese zapaljenje u ljudskom tijelu.

SPRJEČAVA KOMPLIKACIJE PROBAVNOG TRAKTA

U kori naranče nalazi se velika količina dijetetskih vlakana, tzv. nerastvorivih polisaharida kao što su tanini, hemiceluloza i pektini. Ova sjedinjenja pomažu u sprječavanju zatvora tako što uspješno smanjuju vrijeme tijekom kojeg hrana ostaje u kontaktu sa tankim crijevom. Jedenje naranče zajedno s njezinom korom sprječava kiselinu i povraćanje.

SMIRUJE ŽIVCE

Svakako valja imati na umu kako eterična ulja od narančine kore u prirodi služe kao odličan sedativ, naime odličan je za smirivanje živaca, a pobjeđuje i nesanicu. Ako imate masnu kožu utrljajte malo narančine kore na nju. Naime, masna koža odlično reagira na primjenu narančine kože.

IZBJELJUJE ZUBE

Svakako valja imati na umu kako eterična ulja od narančine kore u prirodi služe kao odličan sedativ, naime odličan je za smirivanje živaca, a pobjeđuje i nesanicu. Ako imate masnu kožu utrljajte malo narančine kore na nju. Naime, masna koža odlično reagira na primjenu narančine kože.

UBLAŽAVA NEUGODNE MIRISE

Kore od naranče utrljati ili barem posipati sa malom žličicom soli, staviti u manji tanjurić pa spremiti u hladnjak nepokriveno. Zbog svojih svojstava apsorbirati će veću koncentraciju mirisa razne hrane iz hladnjaka. Čim ga otvorite a pogotovo ujutro, odmah ćete osjetiti miris svježine od narančine kore. Održavati će svjež miris vašeg hladnjaka danima.

„I kod najčišće osobe iz koša za smeće se širi vrlo neugodan miris. Stavite nekoliko osušenih kora od naranče na dno koša, prije nego što stavite vreću za smeće.“

TJERA KOMARCE I MRAVE

Narančina kora sadrži kiselinu koja tjera mrave i komarce. Kako biste se na prirodan način sačuvali uboda komaraca najbolje je narančinom korom preći preko tijela. Ukoliko pak u kući imate mrave, osušenu narančinu koru sameljite i postavite ne strateška mjesta u stanu i trebala bi potjerati dosadne nametnike.

VAŽNA NAPOMENA: Narančinu koru konzumirajte samo ako je naranča iz domaćeg uzgoja (provjerenog porijekla), kako biste bili sigurni da ne sadrži radne pesticide i druge otrovne materije.

 

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17